Patienter med alkoholrelateret skrumpelever har lavere risiko for leverkræft end hidtil antaget. Derfor har de ikke nytte af screening for leverkræft, hvilket ellers anbefales i internationale retningslinjer.








Ny forskning fra Aarhus Universitetshospital viser, at patienter med alkoholrelateret skrumpelever har lavere risiko for leverkræft end hidtil antaget. Derfor har de ikke nytte af screening for leverkræft, hvilket ellers anbefales i internationale retningslinjer.

Et stort og langvarigt alkoholforbrug kan føre til skrumpelever. Og indtil nu har det også været opfattelsen, at patienter med skrumpelever (også kaldet levercirrose) har en høj risiko for at udvikle leverkræft. Men den opfattelse sætter forskere fra Aarhus Universitetshospital og Københavns Universitet nu et stort spørgsmålstegn ved.

Det viser ny forskning, der i dag offentliggøres i det meget ansete amerikanske lægevidenskabelige tidsskrift Annals of Internal Medicine. Undersøgelsen omfatter flere end 8000 danskere fra hele landet, som fik stillet diagnosen alkoholisk levercirrose fra 1993 og frem. Undersøgelsen er baseret på de enestående danske sundhedsregistre, der gør det muligt at undersøge hele befolkningen.

- Patienter med alkoholrelateret levercirrose har betydeligt lavere risiko for at udvikle leverkræft end hidtil antaget. Risikoen er så lav, at de ikke har gavn af at komme til regelmæssige screeningsundersøgelser, hvis de tidligere er blevet undersøgt for leverkræft - og i øvrigt ikke har symptomer, som kunne stamme fra en kræftsygdom, fortæller Peter Jepsen, læge og ph.d, Lever-Mave-Tarm-Medicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Resultaterne af den danske undersøgelse går i rette med de internationale retningslinjer, som anbefaler, at alle patienter med skrumpelever tilbydes halvårlige screeningsundersøgelser for leverkræft. Det videnskabelige grundlag for denne anbefaling har vist sig at være utilstrækkeligt.

- Screeningsundersøgelser påfører patienterne en frygt for kræftsygdom, og nogle patienter vil derudover skulle igennem yderligere undersøgelser, fordi screeningen rejste en ubegrundet mistanke om leverkræft.

- Derfor er det vigtigt, at tilbud om screening er videnskabeligt velbegrundede, og at patienter diskuterer fordele og ulemper med deres læge.

FAKTA om skrumpelever:

• Alkoholisk levercirrose (skrumpelever som følge af et højt alkoholforbrug) er den hyppigste form for levercirrose i Danmark, og mindst 10.000 danskere har sygdommen.

• Trods den uventet lave risiko for leverkræft er sygdommen særdeles alvorlig, og patienterne - som typisk er sidst i 50’erne - kan i gennemsnit blot forvente at leve i ca. fire år fra diagnosen er stillet, hvis de ikke formår at holde sig fra alkohol og få en god ernæring.

• På verdensplan er smitsom leverbetændelse den hyppigste årsag til skrumpelever og leverkræft, og patienter med smitsom leverbetændelse anbefales fortsat screening for leverkræft.


Yderligere oplysninger:

Peter Jepsen, læge, ph.d., Lever-Mave-Tarm-Medicinsk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, tlf. 24 25 29 44.