Fra 1.september 2012 får alle gravide, der skal føde første gang i Herning eller Holstebro, følgeskab af sin helt egen jordemoder før, under og efter fødslen.


Fra 1.september 2012 får alle gravide, der skal føde første gang i Herning eller Holstebro, følgeskab af sin helt egen jordemoder før, under og efter fødslen.
 
Det giver færre komplikationer og en bedre start for de nybagte forældre og barnet, vurderer fødselslægerne og jordemødrene i Vest.

Siden oktober 2011 har ordningen ”kendt jordemoder” været afprøvet med succes via seks såkaldte ”kendte jordemoderteams” i Holstebro, Lemvig og Struer. Nu udvides ordningen til alle førstegangsfødende og tvillingefødsler i det optageområde, som dækkes af Hospitalsenheden Vest, og hvor fødslerne foregår på enten Herning eller Holstebro fødeafdeling.

Det centrale i ordningen ”kendt jordemoder” er tryghed for den gravide ved, at det er et kendt ansigt, der følger den gravide før, under og efter fødslen. Noget der især er vigtigt for førstegangsfødende, hvor man naturligt har mange tanker og
spørgsmål til fødslen og i den første tid som ny familie.

- Det mindsker uro og nervøsitet, når den gravide kvinde kender den jordemoder, hun skal føde med og ved, at de aftaler der bliver lavet undervejs i graviditeten er delt af en jordemoder, der også er med ved fødslen. Og dukker der et spørgsmål op i dagene efter fødslen, så ringer man til sin jordemoder eller en fra sit ordemoderteam, som kommer på barselsbesøg i hjemmet. Det giver alt sammen ekstra ro og tryghed, og dermed de bedste betingelser for opstart af amning og
familieliv, forklarer chefjordemoder Ann Fogsgaard.

Jane Boris, overlæge på Gynækologisk Obstetriks afdeling føjer til:
- Tryghed er helt afgørende for en god graviditet og giver de bedste betingelser for en naturlig fødsel fri for komplikationer. Og forløber den første fødsel godt og bliver en god oplevelse for kvinden og parret, ja, så er der også stor sandsynlighed for at dette gentager sig ved den næste fødsel. Derfor er det en særlig god ide at investere i tryghed for netop gruppen af førstegangsfødende. Det vil lønne sig
ved de nætte fødsler også. 

På vagt 24 -7
Ordningen med ”kendt jordemoder” er blevet til via en omlægning af bemanding og vagtberedskab på føde- og barselsgangen.

Fra 1. september er en del af jordemødrene opdelt i teams og hvert team tildeles så en gruppe af gravide, som de ”passer” både før fødslen, under fødslen og efter fødslen, indtil sundhedsplejersken kommer. Et puslespil som er en udfordring at få til at hænge sammen på et stort fødested, og derfor er fødeafdelingen i Hospitalsenheden Vest også den første af de store fødeafdelinger i Danmark, som er lykkedes med at få puslespillet til at gå op. Det kræver ifølge chefjordemoder Ann Fogsgaard mange jordemødre med lyst til at arbejde i en anderledes organisationsform:

- I princippet står jordemødrene til rådighed 24 – 7 i flere dage af gangen. Det er noget af en omvæltning. Men for jordemødrene giver det også arbejdsglæde at følge et par gennem hele forløbet, både før fødslen, under fødslen og efter fødslen. Det er dejligt, når man skal af sted for at hjælpe et par, man kender, siger Ann Fogsgaard.

Fakta om ”kendt jordemoder”:
  • Et kendt jordemoderteam varetager jordemoderkonsultationer, fødsels- og familieforberedelse, fødslen, samt barselsbesøg indeholdende hælprøve og høreundersøgelse på barnet, efterfødselssamtale, kontrol af evt. syning, og kontrol af barnets trivsel.
  • Det nye tilbud om kendt jordemoder til de førstegangsfødende står ikke alene. Alle tvillingegravide følges af kendt jordemoder ordning. Kvinder med fødselsangst følges af kendt jordemoder ordning.
  • Der oprettes pr. 1/9 ”kendt jordemoderordninger” i Ringkøbing/Tarm, Ikast, Brande, Herning.
Yderligere information
Chefjordemoder, Ann Fogsgaard, tlf. 7843 4703
Overlæge, Jane Boris, tlf. 7843 4639