Ansatte på Aarhus Universitetshospital passer på festivalgængere i Skanderborg
Aarhus Universitetshospital er med til at gøre årets Smukfest sikker i år. Mens tusinder af andre nyder musikken, spiser flæskestegs-sandwiches og drikker sig stive, passer lægesekretærer, sygeplejersker og læger deres arbejde i Skovskadestuen.
Isterningerne står klar i isolerede tønder. De er dog ikke til drinks - ligesom de mange mennesker, der får et fodbad, ikke er på spa-ophold.
Vi er på Smukfest i Skanderborg, hvor 60.000 glade gæster nyder et par nådige danske sommerdage. Men ind imellem er uheldet ude, og så kan der blive brug for hjælp på Skovskadestuen.
Sygeplejerske Connie Uldal fra AUH forbinder en klemt finger(foto: Tonny Foghmar, Aarhus Universitetshospital Download billedet).
Her møder vi Connie Uldal, der til dagligt er sygeplejerske på Hermatologisk Ambulatorium på Aarhus Universitetshospital.
Hun er på Smukfest som praktiserende sygeplejerske for tredje år i træk.
- Det er en god måde at være på festival på. Man kan bruge sine kompetencer, høre musik og have en base til sin familie samtidigt, fortæller hun.
Cirka halvdelen af de 34 sygeplejersker på skadestuen kommer fra Aarhus Universitetshospital, og dertil kommer to lægesekretærer samt et ukendt antal frivillige i sceneberedskabet.
De skal helst ikke ligge for godt
Langt de fleste besøg på skadestuen munder ud i et fodbad, plaster eller panodiler og et klap på skulderen. Især ud på natten får Connie og hendes kolleger også besøg af festivalgængere, der har drukket om kap – enten med andre eller sig selv – og går i kramper eller fra sans og samling. Skadestuen har et cirka 20 m2 stort rum, hvor de kan ligge på bårer til observation og sove branderten ud.
- Men vi har fundet ud af, at de ikke skal ligge ALT for godt, ellers vil de ikke herfra igen, siger Connie med et skævt smil.
Skaderne følger vejret
Mange sygeplejersker har arbejdet på Smukfest i flere år, end Connie har. Alligevel kan hun med tre års anciennitet se en sammenhæng mellem vejr og typer af uheld.
- Det er stort set det samme hvert år. Men problemerne er vejrafhængige, et år var der alger i søen, og vi havde mange badegæster inde til observation. Når det er varmt, er der mange bistik, og i vådt vejr ser vi især forstuvninger, forklarer hun.
Skovskadestuen får også besøg af festivalgæster, der er kronisk syge, og som også kan få brug for hjælp. For de mere alvorlige skader og sygdomme har Skovskadestuen en akutstue. Her kan personalet eksempelvis give patienten ilt eller bruge en hjertestarter.
Beredskab ved scenerne
Hvert år oplever Skovskadestuen, at gæster har behov for at komme på et rigtigt hospital. Så tilkalder man en ambulance, som kører patienten til Horsens eller Aarhus.
Også på campingarealet ”Kærligheden” og ved samtlige scener på festivalen er der et sundhedsteam, der kan træde til med det samme.
- Det er i tilfælde af, at der skulle ske noget på eller ved scenerne, f.eks. ligesom på Roskilde Festival, siger Connie med hentydning til publikumsulykken i 2000, hvor ni mennesker mistede livet.
For sikkerhedens og serviceniveauets skyld
Dybest set burde festivalgæster måske selv kunne magte at tage et fodbad eller købe smertestillende i Skanderborg by. Men sådan ser Connie Uldal ikke på det.
- Vi er her også for at tilbyde en service og give dem en god oplevelse. Og folk er dybt taknemmelige for at få to panodiler, hvis de virkelig har brug for dem, tilføjer hun.
Det er med til at give en god stemning på Skovskadestuen, og måske derfor er der en decideret venteliste for fagfolk i kitler, der ønsker at arbejde på Smukfest.