Det er aldrig for sent at få lukket et hul i hjertet
Hul imellem hjerteforkamrene kan med fordel lukkes selv i høj alder
Hul imellem hjerteforkamrene kan med fordel lukkes selv i høj alder
Et hul mellem hjertets forkamre er en medfødt lidelse, der ofte først giver symptomer med alderen, og derfor opdages sent i livet. På dette tidspunkt begynder mange at få åndenød, hjertebanken, træthed og besvimelser. En del udvikler også rytmeforstyrrelser i hjertet, og ofte bliver højre hjertekammer forstørret.
Man kan vælge at lukke hullet enten ved en operation eller ved hjælp af et kateter, der føres op til hjertet gennem en blodåre i lysken. Behandling med lukning af hullet har længe været anbefalet til yngre patienter under 25-30 år, hvor forskningen tidligere har vist gode resultater.
Hos ældre patienter er anbefalingerne mere uklare, og flere ældre risikerer ikke at få behandling for deres sygdom på grund af deres høje alder.
Derfor har forskere ved Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet undersøgt resultaterne af behandling af hul mellem forkamrene hos både unge og ældre patienter.
På Aarhus Universitetshospital har 207 voksne patienter fået lukket deres hul i hjertet mellem 1990 og 2008. Patienterne blev delt ind i to grupper efter alder (18-49) og (50-81). Symptomer og højre hjertekammers størrelse målt ved en ultralyds undersøgelse af hjertet før lukning og 3 måneder efter lukning.
Studiet viste, at de ældre patienter i højere grad havde symptomer, flere havde rytmeforstyrrelser, og flere havde forstørrede højre hjertekamre. Efter lukningen var der i begge grupper et markant fald i antallet af patienter med symptomer.
Således følte 70% af de yngre og 89% af de ældre en bedring af symptomer, og hos de ældre blev 34% symptomfri. Højresidige hjertekamre blev normaliseret hos 62% af de yngre og 52% af de ældre. Derudover blev 20% af de ældre helbredt for deres hjerterytmeforstyrrelse.
Der var ikke forskel i komplikationer og indlæggelsestid imellem de to aldersgrupper.
Lukning af et hul imellem hjerteforkamrene bør tilbydes patienter i alle aldre, fordi det - uanset alder - har en effekt på såvel hjerte og kredsløb som på patientens oplevelse af sygdom og symptomer.
Resultaterne er publiceret i følgende originalartikel: Camilla Nyboe; Morten Fenger-Grøn; Jens Erik Nielsen-Kudsk; Vibeke Hjortdal. Closure of secundum atrial septal defects in the adult and elderly patients. European Journal of Cardio-Thoracic Surgery. August 2012.