13-09-2012
Nørgaards Højskole i Bjerringbro bliver 21. og 22. september rammen om en billedkunstkongres. Region Midtjylland har inviteret 46 billedkunstnere, kunstformidlere og andre, der brænder for kunsten, til at diskutere fremtidens kunstfaglige miljøer og billedkunstens udviklingsmuligheder.
Skal kunsten komme til publikum eller omvendt? Har kunsten brug for et publikum? Skal vi have kunstnerlandsbyer, hvor skiftende grupper af kunstnere kan flytte ind for at arbejde og udstille?
Det er blot et lille udpluk af de spørgsmål, som 46 danske billedkunstnere og kunstformidlere skal beskæftige sig med i dagene 21. og 22. september.
Som et led i bestræbelserne på at udvikle de bedste rammer for det midtjyske kulturliv har Region Midtjylland arrangeret billedkunstkongressen ”Ind med kunsten” i Bjerringbro. I to dage skal 46 udøvende billedkunstnere samt repræsentanter for forskellige kunstinstitutioner diskutere, hvordan man skaber et interessant kunstmiljø, og hvordan kunstnerne kan bidrage.
Billedkunstnerne er i alle aldre og kommer fra hele landet, og de er udvalgt, fordi de tidligere har vist vilje og evner til at tænke billedkunst ud over deres egne daglige rammer og bidrage konstruktivt til debatten.
En sjælden lejlighed
En af deltagerne er den 27-årige Asbjørn Skou, der er uddannet på Kunstakademiet i Bremen og bor og arbejder i København.
”Jeg glæder mig rigtig meget. Det er meget sjældent, at man får lov at sidde i den konstellation med kunstnere og folk fra institutionerne og bare skal snakke og spinde ideer, uden at det handler om et bestemt projekt.
Jeg aner ikke, hvilken drejning, sådan en kongres vil tage. Jeg har ingen dagsorden med, kun mit erfaringsgrundlag”, siger Asbjørn Skou, der også er kendt som gadekunstneren Armsrock.
Storbyer frister
Gode betingelser for kunstnerne er vigtigt, hvis man skal tiltrække og fastholde ikke mindst de yngre kunstnere, der ofte drages mod København, Berlin eller andre storbyer for at blive en del af et levende og kompetent kunstfagligt miljø.
Det er første gang, at Region Midtjylland inviterer til billedkunstkongres, men regionen har tidligere været vært for lignende arrangementer inden for museumsområdet, teaterområdet og børnekulturområdet. Her har det givet spændende resultater at lade inviterede aktører fordybe sig i faglige, kunstneriske og formidlingsmæssige udfordringer. Også her har netværksdannelser og internationalt udsyn været væsentlige omdrejningspunkter, og deltagerne har inspireret hinanden til adskillige nye kulturprojekter, der nu er søsat med støtte fra de regionale kulturudviklingsmidler.
Tre temaer
Forud for billedkunstkongressen har en tænketank nedsat af Region Midtjylland udtænkt de tre temaer, som deltagerne skal forholde sig til. Det er Periferi/Center, Kunstens Rum samt Publikum.
Det er ikke på forhånd afgjort, hvad kongressen skal ende med – måske kan deltagerne samles om en form for charter eller en kunstnerisk agenda for fremtidens udviklingsmuligheder. Hvem ved?
Tænketanken
Tænketankens medlemmer er:
• Lise Jeppesen, Randers Kunstmuseum
• Kim Grønborg, Spanien 19C
• Iben From, Kunstcentret Silkeborg Bad
• Anne-Mette Willumsen, Skovgaard Museet
• Ragnhild Mai, Det jyske Kunstakademi
• Erik Styrbjørn Pedersen, billedkunstner
• Thyge Thomassen, Spor Kunsten
• Steen Rasmussen, billedkunstner
• Henrik Broch-Lips, kunstkritiker og journalist
• Erik Bach Andersen, Region Midtjylland
• Inger Hørup, Region Midtjylland
Flere oplysninger
Inger Hørup, udviklingskonsulent
Regional Udvikling
Region Midtjylland
Telefon: 7841 1712
inger.hoerup@ru.rm.dk
Henrik Broch-Lips
kunstkritiker og journalist og
deltager i tænketanken
2236 4127
Steen Rasmussen
Billedkunstner og
deltager i tænketanken
3054 5410
Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på http://www.rm.dk/politik/politikerne