Bredt forlig i Region Midtjylland betyder byggekraner på arbejde i Aarhus, Gødstrup, Viborg, Horsens og Randers.
Bredt forlig i Region Midtjylland betyder byggekraner på arbejde i Aarhus, Gødstrup, Viborg, Horsens og Randers.
Knap 22 mia. kr. blev fordelt, da regionsrådet tirsdag 11. september indgik aftale om næste års sundhedsbudget. Bag aftalen står Socialdemokraterne, Venstre, SF, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Fælleslisten og Poul A. Christensen (uden for parti).
Helt centralt står de mange byggeprojekter, der skal løfte forholdene for patienterne og give mulighed for at tilrettelægge arbejdet i sundhedsvæsenet mere effektivt. Regionsrådet har med aftalen prioriteret ikke bare de tre byggeprojekter i Aarhus, Gødstrup og Viborg, som får særlig statsstøtte, men også et løft af hospitalerne i Randers og Horsens.
- Hospitalsplanen med fem stærke akuthospitaler er den langsigtede plan, vi som regionsråd forfølger. Derfor har vi nu lagt en ambitiøs investeringsplan for de kommende år. Det er godt for patienterne, som får bedre rammer og en behandling af høj kvalitet i de fem fælles akutmodtagelser. Og det gavner samtidig beskæftigelsen i en byggesektor under pres, siger regionsrådsformand Bent Hansen (S).
Regionsrådsformanden glæder sig over, at budget 2013 ikke betyder en stor sparerunde. Men han lægger ikke skjul på, at der vil blive stillet store krav til alle ansatte om at bidrage til at arbejde mere effektivt:
- Både hospitalerne, psykiatrien og den fælles administration i regionshusene får pålagt et krav om øget effektivitet på 3 procent i 2013. Det er med til at sikre luft til nye initiativer. Og det vil selvfølgelig kunne mærkes i dagligdagen. Jeg anerkender medarbejdernes bekymring over den stramme økonomi og opfordrer alle ansatte til at have et skarpt blik for effektiv organisering og effektive arbejdsgange, så vi ikke bare løber stærkere i samme rille, siger Bent Hansen.
Lille serviceløft
Midt i en international økonomisk krise blev forårets økonomiaftale mellem regering og regioner meget stram. Af samme grund er det økonomiske spillerum til nye servicetilbud til borgerne ikke stort.
Dog løftes psykiatrien med 42,4 mio. kr. for at nedbringe ventetider til udredning og behandling i psykiatrien. Desuden er der blevet plads til at gøre Aarhus Universitetshospitals tilbud til kræftpatienter om træning (”Krop og kræft”) både permanent og regionsdækkende. Og på det præhospitale område har regionsrådet afsat penge til at sikre, at paramedicineren i akutbilen i Skive fra 2013 får følgeskab af en anæstesisygeplejerske døgnet rundt. I dag er sygeplejersken kun med mellem kl. 7.30 – 15.00 på hverdage.
Fødsel og død
Regionsrådet har desuden fokuseret på både livets start og afslutning. På svangreområdet er der afsat 2,5 mio. kr. til at føre regionens fødeplan ud i livet. Det betyder fx, at økonomien til et regionsdækkende program for fødsels- og forældreforberedelse er sikret.
På hospice-området betyder budgetforliget, at der er afsat 4,9 mio. kr. til etablering af et nyt hospice med ni pladser. Der sigtes på en beliggenhed i den sydøstlige del af regionen, og den endelige model og placering vedtages på regionsrådets møde 26. september.
Blodprop i hjernen
Med budgetforliget ses også en nyskabelse på området for behandling af patienter, der rammes af blodprop eller blødning i hjernen. For at styrke Aarhus Universitetshospitals særposition på området arbejdes der på at etablere et særligt kompetencecenter i form af et dansk ”Stroke Center”. Centeret etableres trinvist og inden for regionens eksisterende budgetrammer.
Screening for tarmkræft
Budgetforliget rummer 14 hensigtserklæringer. En af dem kommer fra 2014 alle borgere til gode, nemlig tilbuddet om at blive screenet for tarmkræft. Der er tale om et landsdækkende tilbud, som i Region Midtjylland vil blive ført ud i livet med Regionshospitalet Randers som en central aktør. Hospitalet i Randers har rollen som regionens screeningshospital og bliver derfor også det sted, der står for den indledende screening af indkomne prøver.
Socialområdet og Regional Udvikling
Socialområdet og området for regional udvikling har hver deres selvstændige økonomi, adskilt fra sundhedsområdet.
På det sociale område er det tidligere aftalt med kommunerne at reducere taksterne permanent med 2 procent fra 2013.
Inden for Regional Udvikling skal der i 2013 skæres 5,5 mio. kr. i forhold til budget 2012. Det skyldes, at økonomiaftalen mellem Danske Regioner og regeringen for 2011 rummede en omprioritering af midler fra Regional Udvikling til sundhedsområdet fra budget 2012 til 2013. Besparelsen sker bl.a. på administration og planlægning.
Desuden skæres der ca. 5 mio. kr. på den kollektive trafik.
- Regionsrådet vil undgå større besparelser på rutenettet. Vi overholder de aftaler med kommunerne, som er indgået omkring busruter, og vil finde besparelsen via effektiviseringer, siger Bent Hansen.
Region Midtjyllands budget vedtages endeligt på regionsrådsmøde 26. september.
Fakta
Flere oplysninger
- Regionsrådsformand Bent Hansen (S): 4031 3707
- Gruppeformand Conny Jensen (S): 2943 5234
- Gruppeformand Anne V. Kristensen (V): 2942 3304
- Gruppeformand Bente Nielsen (SF): 4019 8682
- Gruppeformand Poul Müller (K): 2844 5500
- Gruppeformand Jette Skive (DF): 2165 9958
- Gruppeformand Kurt H. Jørgensen (Rad.V): 2162 0015
- Gruppeformand Poul A. Christensen (uden for parti): 4023 6272
- Gruppeformand Esther Jakobsen, Fælleslisten: 4058 2507