08-10-2012



Region Midtjylland efterlyser forslag til, hvilken landsby der gør sig fortjent til at modtage landsbyprisen 2013. Prisen skal sætte fokus på landsbysamfund, der formår at holde sig levende og med deres initiativer viser nye veje til udvikling.

De har gjort det i Idom-Råsted, i Spjald, på Endelave og i Rødding. De har formået at holde liv i og udvikle deres landsbyer i en tid, hvor mange andre landsbyer taber terræn, visner hen og mister deres butikker og siden hen også deres indbyggere.
I løbet af de seneste fire år har Region Midtjylland været med til at eksponere disse fire landsbyer som gode eksempler til efterfølgelse ved at tildele dem regionens landsbypris.
Nu efterlyser regionen kandidater til landsbyprisen 2013, der bliver den femte i rækken.
Det er de Lokale Aktions Grupper (LAG’erne) og de kommuner, der ikke selv har en LAG, som skal indstille kandidaterne. Enhver, som bor i eller kender en landsby, der er værdig til prisen, kan således kontakte den nærmeste LAG med et forslag.
Det er Regionsrådet, der efter behandling i det rådgivende udvalg for regional udvikling træffer beslutning om tildeling af landsbyprisen og de 150.000 kroner, der følger med den.

Stor indsats udført af ildsjæle
Regionsrådsformand Bent Hansen, der hvert år har stået for prisoverrækkelsen, er spændt på, hvad der kommer ind af forslag.
”Heldigvis ser vi hvert år nye initiativer, når det gælder om at skabe et bæredygtigt landsbyliv. Fælles for dem er, at der ligger et umådelig stort stykke arbejde udført af ildsjæle i den udvikling, de fremviser. Det er ikke noget, man kommer sovende til – men de hidtidige prismodtagere er i hvert fald eksempler på, at det kan lade sig gøre”, siger Bent Hansen.

Tidligere modtagere
Det var især den store samarbejdsvilje og fælles fodslag mellem beboerne i Idom og Råsted, der i 2009 bragte prisen til Idom-Råsted i Holstebro Kommune. Spjald i Ringkøbing-Skjern Kommune tiltrak sig i 2010 opmærksomhed på grund af flere nye virksomheder, mens Endelave By i Horsens Kommune 2011 brillerede med at have vendt befolkningsnedgang til stigning.
I 2012 var det Rødding i Skive Kommune, der tog prisen med en blanding af befolkningsfremgang og en stærk og bredt funderet udviklingsindsats udført af 15 foreninger i samarbejde gennem ”Rødding 2020”.

Kriterierne
For at kunne komme i betragtning til prisen må den enkelte landsby ikke have over 2.000 indbyggere og blandt andet kunne fremvise stigende indbyggertal eller have vendt en negativ udvikling og have gennemført større initiativer, der viser nye veje. Alt sammen noget, der skal være sket inden for de seneste tre-fem år. Der ses også på
hvorvidt landsbyerne har saneret, fornyet eller på andre måder forbedret det fysiske miljø.
Som noget nyt er det besluttet også at se på, om landsbyens udvikling er baseret på en planlagt udviklingsindsats.


Se regionens skrivelse til LAG’erne



Billedtekst (øverste foto): I 2012 gik regionens landsbypris til Rødding i Skive Kommune. Prisoverrækkelsen fandt sted i Spøttrup Kulturhal, hvor røddingboerne selv har indsamlet 1,5 mio. kr. til ombygning og tilbygning til den tidligere hal. Derudover har 100-150 frivillige lagt rigtig mange timers arbejdskraft før, under og efter byggeriet.
Her et glimt af skolebørnene, der underholdt med sang og musik.
Begge fotos er til fri brug i forbindelse med pressemeddelelsen. Få dem i høj opløsning ved at klikke på dem.
Nederste foto: Regionsrådsformand Bent Hansen overrækker landsbyprisen til Finn D. Andersen fra Rødding 2020. Diplomet på billedet følges af 150.000 kroner.



Flere oplysninger

Bent Hansen, formand for
Regionsrådet i Region Midtjylland
Telefon: 7841 0010 / 4031 3707
bent.hansen@rr.rm.dk

Anna Lise Vesterby, udviklingskonsulent
Regional Udvikling
Region Midtjylland
Telefon: 7841 1713
annnalise.vesterby@ru.rm.dk
Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på http://www.rm.dk/politik/politikerne