25 år med fertilitetsbehandling på Aarhus Universitetshospital
Regionsrådsformand Bent Hansen deltager 26. november sammen med gæster fra ind- og udland i markeringen af Fertilitetsklinikkens 25-års jubilæum.
Regionsrådsformand Bent Hansen deltager 26. november sammen med gæster fra ind- og udland i markeringen af Fertilitetsklinikkens 25-års jubilæum
Fertilitetsklinikken på Aarhus Universitetshospital, blev grundlagt i 1987. I dag foretages alle former for behandling af ufrivillig barnløshed på klinikken, der er en moderne fertilitetsklinik med højt specialiseret personale på alle kompetenceområder, som med stor indsigt og engagement varetager behandling af ufrivilligt barnløse patienter.
I årene forud for åbningen af klinikken havde forskerne Jørgen Glenn Lauridsen, Jakob Ingerslev og Aage Juhl Therkildsen på forsøgsbasis udtaget æg fra frivillige og befrugtet dem for at vurdere mulighederne for at etablere et egentligt behandlingstilbud, men først i 1987 blev klinikken officielt etableret.
Resultaterne
Resultaterne var i forhold til den tids standard tilfredsstillende, men succesraten har udviklet sig væsentligt gennem årene. Den er især udviklingen af hormonbehandling og overvågning af udviklingen af æg-blærerne i æggestokkene samt laboratorieteknikkerne, der har forbedret resultaterne væsentligt
I dag er graviditetschancerne per behandling omkring 30 %, selvom klinikken har kunnet reducere antallet af befrugtede æg, der lægges tilbage i livmoderen. Ved omkring 50 % af behandlingerne oplægges kun ét befrugtet æg, og derfor er risikoen for tvillingegraviditeter halveret, og der ses stort set ikke trillingegraviditeter, da der aldrig oplægges mere end to æg.
Historien
I de første mange år foregik behandlingerne under kummerlig forhold i nederste etage på den gamle Fødselsanstalt i Jylland, hvor Svend Maigaard var ansvarlig overlæge for funktionen fra 1987 - 1994 - i de fleste år i samarbejde med Jakob Ingerslev.
I 1996 flyttede hele Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling til nye lokaler i Skejby, hvor Fertilitetsklinikken fik tidssvarende lokaler. Der blev gradvist også udviklet en egentlig fertilitetsklinik med eget personale under Jakob Ingerslevs ledelse (1994-2010). Siden er han blevet udnævnt som professor, og i dag består ledelsen af lægelig afsnitsleder Ulla Breth Knudsen og laboratorieleder Johnny Hindkjær.
Klinikken er igennem alle 25 år blevet yderligere udbygget og kvaliteten højnet og professionaliseret på alle områder, både når det gælder om at gøre patienterne gravide, men også i forhold til at sikre, at processen under behandlingen sker inden for de bedst mulige rammer for patientomsorg.
Flytter grænser
I de senere år har Fertilitetsklinikken internationalt været helt i front og flyttet grænser for behandlingen af alvorlige sygdomme. Aarhus var det sted i landet hvor ægsortering først blev indført, og det første raske barn efter denne behandling blev født i 1999. I 2011 blev det første donorbarn i Danmark født efter ægsortering på Aarhus Universitetshospital. Storebroderen led af en kronisk arvelig sygdom, og lægerne havde vurderet, at en transplantation med stamceller fra navlestregen på et søskende med identisk vævstype kunne være en livsreddende behandling for drengen.
I 2006 lykkedes det efter et enestående samarbejde mellem Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet at gøre en kvinde, der tidligere led af en kræftsygdom, gravid, efter hun havde fået tilbagelagt sit eget æggestoksvæv, som havde været nedfrosset i knap to år.
På Fertilitetsklinikken er forventningen, at behovet for fertilitetsbehandling vil stige i de kommende år, hvis ikke der fx satses på forebyggelse bl.a. gennem rådgivning om, hvordan fertiliteten bevares.
- Kvinderne bliver stadig ældre, når de vil stifte familie, og vi får hele tiden bedre mulighed for at behandle kvinder, vi ikke tidligere har kunnet hjælpe, siger lægelig afsnitsleder i Fertilitetsklinikken, Ulla Breth Knudsen.
Fakta
- Der foretages årligt knapt 300 inseminationsbehandlinger og ca. 750 IVF behandlinger på Fertilitetsklinikken.
- 25 års jubilæet bliver fejret ved et jubilæumssymposium mandag 26. november kl. 13-17 i Auditorium B på Aarhus Universitetshospital i Skejby.