Aarhus Universitetshospital har som det første strålecenter i Danmark indført daglig billedvejledt strålebehandling, der gør behandlingen af kvinder med brystkræft endnu mere sikker.



Præcis lejring af brystkræftpatienter gør strålebehandlingen af brystkræftpatienter på Aarhus Universitetshospital endnu mere sikker (foto: Michael Harder, Aarhus Universitetshospital).

Aarhus Universitetshospital har som det første strålecenter i Danmark indført daglig billedvejledt strålebehandling, der gør behandlingen af kvinder med brystkræft endnu mere sikker.

Hvert år rammes 4.000 kvinder i Danmark af brystkræft. Hovedparten af alle brystkræftpatienter bliver behandlet med stråler som led i behandlingen af deres brystkræft. En ny metode, der sikrer en bedre lejring af kvindernes bryst under behandlingen og dermed en mere præcis behandling, er blevet udviklet og nu indført på Aarhus Universitetshospital.

Hospitalet står for strålebehandlingen af ca. 700 kvinder årligt og i de fleste tilfælde får hver patient 25 behandlinger - én behandling om dagen i fem uger. Så brystkræftpatienter er en gruppe, der fylder meget på Aarhus Universitetshospital.

- Det er en rigtig god fornemmelse i hverdagen, at vi kan sikre os, at kvinderne ligger korrekt hver gang. Vi bestråler tæt på hjertet, så det er meget vigtigt for os at optimere sikkerheden og skåne det normale væv, siger Birgitte Offersen, der er overlæge på Onkologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Skanninger og små tatoveringer
Strålebehandlingen bliver ved sin start tilrettelagt ud fra en CT-skanning, der giver overblik over, hvor strålerne skal ramme. Derefter bliver der lavet små tatoveringer på kvindens bryst, så man kan sikre, at hendes bryst bliver lagt korrekt til rette ved hver strålebehandling.

For at sikre en korrekt lejring af brystet har man på Aarhus Universitetshospital udviklet, testet og indført en metode, hvor sygeplejersker før hver strålebehandling tager røntgenbilleder af kvindens brystvæg og bruger billederne til at placere hende i den korrekte position.

Præcision for patienten
Metoden blev indført på alle kræftacceleratorer under Aarhus Universitetshospital i begyndelsen af 2011, og det har nu ført til mere end 25.000 billedvejledte behandlinger. En række af billederne er blevet gennemgået og resultaterne viser entydigt, at der er sket et løft i præcisionen for den enkelte strålebehandling.

- Samtidig har det vist sig, at den billedvejledte metode ikke forlænger behandlingstiden. Et enestående resultat, da man ellers internationalt regner med, at lejring med daglige røntgenbilleder giver et øget tidsforbrug.

Strålecentret på Aarhus Universitetshospital er det første center i Danmark og formodentligt også i verden, der har indført billedvejledt strålebehandling til alle kræftpatienter.


Yderligere oplysninger:
Birgitte Offersen, overlæge, Onkologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, tlf. 78 46 25 47 eller 78 46 25 44 (sekretær).