Krænkede eller voldsramte børn og deres familier har de seneste år fået værdifuld hjælp fra et enestående samarbejde mellem politi, hospital og retsmedicinere i Aarhus. Center for Børn udsat for Overgreb kan nu markere fem års jubilæum, foreløbig som det eneste sted i Danmark.


Krænkede eller voldsramte børn og deres familier har de seneste år fået værdifuld hjælp fra et enestående samarbejde mellem politi, hospital og retsmedicinere i Aarhus. Center for Børn udsat for Overgreb kan nu markere fem års jubilæum, foreløbig som det eneste sted i Danmark.

Når et barn bliver udsat for overgreb, voldeligt eller seksuelt, er det altafgørende, at overgrebet stoppes. Men også efterspillet - undersøgelse, afhøring og sikring af spor – kan være så voldsomt, at det alene kan opleves som overgreb. Derfor skal de nødvendige procedurer ske med så meget hensynstagen til barnet og familien som muligt. Modellen for det er fundet i Aarhus med Center for Børn udsat for Overgreb (CBO), der er et samarbejde mellem Østjyllands Politi, Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

Centret ligger i forbindelse med Institut for Retsmedicinsk på universitetshospitalet i Skejby og er indrettet efter, at fagpersonerne kommer til barnet og familien, ikke omvendt.

Foruden rum til lægeundersøgelse, psykolog- og socialrådgiverhjælp er der på centret indrettet et særligt rum til politiafhøring af børn.
Grundtanken bag etableringen af centret har været at sætte barnet i fokus. Det fortæller de tre ledere, som organisatorisk tegner CBO.

Vicepolitikommissær og sektionsleder for efterforskning af personfarlig kriminalitet ved Østjyllands Politi, Poul Erik Christensen, siger:
”Vi var meget skeptiske over for at flytte vores afhøringer væk fra politigården, men det har vist sig at være en rigtig god løsning. Vi oplever, at børnene føler sig meget trygge i CBO’s omgivelser, og det er alfa omega, når vi skal foretage afhøringer.”

Overlæge og leder af CBO, Hanne N. Christensen, fortæller:
”Med CBO har vi sat barnet i centrum ved at samle alle de relevante sektorer på ét sted. Det er os, der kommer til barnet og ikke barnet, der skal kastes rundt mellem de forskellige myndigheder. Det har stor betydning for, at barnet ikke oplever vores indsats som et nyt overgreb.”

Statsobducent og leder af Institut for Retsmedicin, Annie Vesterby, siger:
”Retsmedicineren er ofte den første læge, som barnet møder efter et formodet overgreb. For at skåne barnet og samtidig udføre den væsentlig opgave at sikre spor har det overordentlig betydning, at undersøgelsen sker i trygge og professionelle rammer, som på CBO.”

Når CBO torsdag den 22. november 2012 fejrer dets fem års jubilæum, sker det med en konference på universitetshospitalet i Skejby med oplæg fra både interne og eksterne samarbejdspartnere og paneldebat om fremtiden for CBO.

Fakta:
• CBO er et samarbejde mellem Østjyllands Politi, Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. Centret er det første og foreløbig eneste sted i Danmark, som tilbyder en samlet og koordineret akut udredning, efterforskning og behandling af børn udsat for overgreb.

• CBO modtager hvert år cirka 140 børn mellem 0-15 år fra Region Midtjylland og Region Nordjylland. Antallet har ligget konstant gennem de fem år, CBO har eksisteret. Børnene bliver henvist på grund af mistanke om voldeligt eller seksuelt overgreb, omsorgssvigt, eller hvis børnene har været vidner til forbrydelser.

• Børnene kan have været udsat for mange forskellige typer af overgreb:
o Vold spænder fra slag og fastholdelse til livstruende vold med gentagne slag mod hovedet på små børn eller kvælertag på større børn.
o Seksuelle overgreb er alt fra blufærdighedskrænkelse til gentagne tilfælde af fuldbyrdet samleje.
o Nogle tilfælde er enkeltstående. Andre er afdækning af gentagne tilfælde af fysisk vold og seksuelle overgreb gennem flere år.
o Der kan være tale om krænkelse eller vold fra forældre eller fra professionelle, for eksempel pædagoger. For begge typer gælder, at flere børn kan være ofre i samme sag.

• Børnene henvises fra praktiserende læge, vagtlæge, skadestuelæge eller anden læge samt fra politi.

• CBO yder i stigende grad telefonrådgivning til professionelle. Især til læger, men også til kommunalt ansatte socialrådgivere, sundhedsplejersker, pædagoger samt politi.

Kontakter
  • Hanne N. Christensen, overlæge og leder af CBO, Aarhus Universitetshospital: 7845 1570
  • Poul Erik Christensen, vicepolitikommissær og sektionsleder i efterforskningsafdelingen for sædelighedsforbrydelser og overgreb mod børn, Østjyllands Politi: 2270 1271
  • Annie Vesterby, statsobducent og leder af Institut for Retsmedicin, Aarhus Universitet: 8716 8301
  • Læs mere om CBO på www.cbo.skejby.dk