Danmark får nu en partikelaccelerator til moderne og skånsom behandling af kræftpatienter. Den første patient vil dermed kunne blive behandlet med partikelterapi i Danmark i 2017.
Et kig ind i partikelacceleratoren på Universitetet i Heidelberg.
Tag på en virtuel rundtur i acceleratoren - tryk på billedet (åbner i nyt vindue)
Danmark får nu en partikelaccelerator til moderne og skånsom behandling af kræftpatienter. Den første patient vil dermed kunne blive behandlet med partikelterapi i Danmark i 2017.
I maj 2011 blev der indgået en aftale i Folketinget om, at der skal oprettes et dansk center for partikelterapi for at forbedre muligheden for skånsom kræftbehandling af børn og visse kræftformer.
Sundhedsministeren har i dag peget på Aarhus som hjemsted for et kommende nationalt center for partikelterapi. Det sker efter anbefaling fra et uvildigt internationalt ekspertpanel. Både Region Midtjylland og Region Hovedstaden
Bent Hansen (S) |
havde søgt om at få opgaven.
- Aarhus Universitetshospital tilbyder internationalt anerkendt kræftbehandling, og sammen med Aarhus Universitet har vi et stærkt og internationalt forskningsmiljø. Dermed har vi de bedste forudsætninger for at kunne drive et nationalt center for partikelterapi, siger regionsrådsformand Bent Hansen.
Højpræcisions strålebehandling
Strålebehandling spiller en vigtig rolle i moderne kræftbehandling. Omkring halvdelen af alle kræftpatienter modtager strålebehandling.
Partikelterapi er højpræcisions strålebehandling, der giver mulighed for at ramme kræftsvulsten med en større stråledosis, samtidig med at det raske væv får en mindre stråledosis. Det øger muligheden for at udrydde alle kræftceller med et minimum af skader på det raske væv, og det vil især være til gavn for en del børn med kræft.
Denne form for strålebehandling forventes at få stor indflydelse på kræftbehandlingen det næste årti. Danske og internationale ekspertrapporter peger på, at det vil være relevant at erstatte 15 % af den nuværende strålebehandling med partikelterapi.
- Nationalt Center for Partikelterapi vil hvert år kunne hjælpe mindst 1.000 kræftpatienter til et længere eller bedre liv. Dermed tager vi et stort skridt fremad for kræftbehandlingen i Danmark. Samtidig får vi helt nye muligheder for forskning og dermed endnu mere avanceret dansk kræftbehandling i fremtiden, siger Bent Hansen.
Byggeriet starter nu
Frem mod 2019 bliver Aarhus Universitetshospital samlet i et nybyggeri i Skejby, og Nationalt Center for Partikelterapi bliver opført ved siden af Onkologisk Afdeling. Grunden er klar til, at byggeriet kan starte nu. Nationalt Center for Partikelterapi bliver udstyret med en protonaccelerator og to behandlingsrum samt med godt integrerede faciliteter for patienter, pårørende, personale og forskere.
Bygningen er forberedt med et tredje behandlingsrum, så der relativt let kan udvides op til en kapacitet på 1.500 patienter om året. Hvis yderligere udvidelse bliver relevant er der reserveret byggegrund omkring anlægget.
For at sikre samarbejdet om Nationalt Center for Partikelterapi bliver der nedsat en bestyrelse med repræsentanter for de vigtigste interessenter (Sundhedsministeriet, Danske Regioner, Danske Multidisciplinære Cancer Grupper m.fl.).
Anlægget forventes at koste ca. 770 mio. kr. (bygning 295 mio. kr., udstyr 475 mio. kr.). Region Midtjylland har stillet grunden gratis til rådighed, og Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har givet 50 mio. kr. til projektet. Byggeriet er klar til at starte nu, og vil kunne være klar til at modtage den første patient i 2017.
Den langsigtede vision for det Nationale Center for Partikelterapi er at blive blandt en af verdens førende inden for forskning og behandling af kræft med partikelbaseret strålebehandling.
Flere oplysninger
- Bent Hansen, formand for Regionsrådet i Region Midtjylland,
tlf. 4031 3707 / bent.hansen@rr.rm.dk - Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer.