28.12.2012

 

Mange midtjyder er lige nu smittet med influenza, og særligt udsatte patientgrupper – for eksempel kronisk syge - bør være ekstra opmærksomme.


Mange midtjyder er lige nu smittet med influenza, og særligt udsatte patientgrupper – for eksempel kronisk syge - bør være ekstra opmærksomme.

Der er i hele Danmark set et stigende antal patienter med influenza. I Region Midtjylland er der over julen påvist influenza A i en høj andel af de prøver, der bliver sendt til test for influenza.

- Der er ikke tale om egentlig epidemi endnu, men vi har en noget forøget aktivitet af influenza. Andelen af prøver, der bliver testet prositive for influenzavirus er lige nu oppe på 50 procent mod normalt næsten ingenting. Derfor ved vi, at rigtig mange midtjyder har influenza lige nu, forklarer overlæge Svend Ellermann-Eriksen, som er formand for influenzaudvalget i Region Midtjylland.

Særligt udsatte grupper
For midtjyder, der normalt er sunde og raske, er en omgang influenza selvfølgelig træls, men kuren er den samme som normalt: Gå i seng, drik te og vent til det bliver bedre. Kontakt kun lægen eller vagtlægen, hvis symptomerne fortsat forværres 3-5 dage efter symptomerne er brudt ud.

Brug almindelige forholdsregler for at undgå yderligere smittespredning, nemlig grundig og hyppig håndhygiejne, nys i ærmet - ikke hånden eller luften og bliv hjemme.

Anderledes forholder det sig for nogle særligt udsatte grupper. Nemlig:

• Mennesker med kronisk sygdom
• Mennesker, der er svækkede efter alvorlig sygdom eller behandling af samme (for eksempel kemo-terapi)
• Mennesker, der har medfødt eller erhvervet immundefekt
• Mennesker, der er transplanterede
• Kvinder, der er gravide i andet og tredje trimester
• Svært overvægtige (vejledende BMI > 40).
• Mennesker med lungesygdomme som KOL, astma
• Mennesker med cystisk fibrose, sarkoidose, lungefibrose, samt andre lungesygdomme.
• Mennesker med hjerte- og karsygdomme og blodsygdomme
• Mennesker med diabetes 1 eller 2 - især med komplicerende hjerte- eller nyresygdom eller med almen svækkelse pga. diabetiske senfølger – eller diabetes, der er vanskelig at kontrollere

Mennesker, som tilhører en af ovenstående grupper, bør i tilfælde af, at de oplever influenzalignende symptomer, henvende sig til egen læge eller lægevagten med henblik på podning og evt. medicinsk behandling.

Yderligere information:
Ledende overlæge, professor Svend Ellermann-Eriksen, Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, Tlf. 3092 2401.

Vagthavende speciallæge ved Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, Tlf. 7845 5610 eller via hospitalets omstilling 7845 0999