Ny forskning fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital viser, at mange års brug af p-piller ikke går ud over evnen til at blive gravid på et senere tidspunkt.
3727 danske kvinder har deltaget i undersøgelsen, der er den hidtil største af sin slags.
Ny forskning fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital viser, at mange års brug af p-piller ikke går ud over evnen til at blive gravid på et senere tidspunkt. 3727 danske kvinder har deltaget i undersøgelsen, der er den hidtil største af sin slags.
Det er velkendt, at kvinders fertilitet kan være nedsat i de første få måneder efter p-pillestop. Der findes dog kun få og mindre undersøgelser af de langsigtede konsekvenser af p-pilleforbrug i forhold til fertilitet:
- Hver tredje danske kvinde mellem 15 og 44 år bruger p-piller som prævention. P-pillerne bruges ofte gennem mange år, fordi kvinderne i dag starter tidligt, og samtidig vælger at få børn senere i livet. Derfor er det vigtigt at kende de langsigtede konsekvenser i forhold til muligheden for senere at få børn, siger seniorforsker Ellen Mikkelsen om baggrunden for undersøgelsen.
Godt nyt til utrygge kvinder
Sammen med kolleger ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital står hun bag den hidtil største undersøgelse af sammenhængen mellem langvarigt p-pilleforbrug og evnen til at blive gravid. De 3727 kvinder, der deltog i undersøgelsen, var mellem 18 og 40 år. Kvinderne havde i gennemsnit brugt p-piller i syv år. Ellen Mikkelsen håber, at resultatet kan være med til at berolige kvinder, der ikke er helt trygge ved den daglige p-pille:
- Konsekvenserne af langvarigt p-pilleforbrug har været til debat flere gange. Jeg håber, at vores resultater kan berolige kvinder, der er usikre på konsekvenserne af at bruge p-piller som prævention i mange år. I hvert fald kan vi se, at selv langvarigt p-pilleforbrug ikke går ud over chancerne for at blive gravid senere i livet. Tværtimod ser det ud til, at kvinder, der har taget p-piller gennem en årrække, har en smule lettere ved at blive gravide end kvinder, der kun har taget p-piller i højst to år.
Resultaterne af undersøgelsen er netop publiceret i det anerkendte internationale tidsskrift Human Reproduction.
Minimal forskel på præventionsformer
Forskerne har også set på chancerne for graviditet efter p-pillebrug i forhold til andre præventionsformer.
62 procent af kvinderne havde brugt p-piller som den seneste præventionsform, mens 21 procent havde brugt kondom eller andre former for prævention.
- Vores undersøgelse bekræfter godt nok, at det kan være lidt sværere at blive gravid i de første få måneder, efter at man er stoppet med p-piller. Men herefter har kvinder, der har brugt p-piller, lige så let ved at blive gravide, som kvinder der er ophørt med andre præventionsformer, siger Ellen Mikkelsen.
Undersøgelsen er en del af forskningsprojektet SnartForældre.dk, der kortlægger forskellige livsstilsfaktorers betydning for fertiliteten. I projektet deltager kvinder og mænd, der planlægger barn, i en online spørgeskemaundersøgelse.
· Resultaterne er netop offentliggjort i det internationale tidsskrift Human Reproduction i originalartiklen “Pre-gravid oral contraceptive use and time to pregnancy: a Danish prospective cohort study”.
· Se også www.snartforaeldre.dk
Forskningsprojektet har modtaget støtte fra Forskningsrådet for Sundhed og Sygdom og det amerikanske National Institute of Child Health and Human Development (det amerikanske sundhedsministerium).
Yderligere oplysninger:
Seniorforsker Ellen M. Mikkelsen
Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, Klinisk Epidemiologisk Afdeling
Direkte: +45 87 16 82 07 / Mobil: +45 28 69 08 88
E-mail: em@dce.au.dk