Ny forskning viser, at hver tredje, der får konstateret depression for første gang, har været indlagt med en infektion forud for diagnosen. Undersøgelsen er den hidtil største, der viser en klar sammenhæng mellem antallet af infektioner og risikoen for at udvikle depression.
Alle kan rammes af infektioner i for eksempel maven, urinvejene eller huden. Nu viser det sig, at trængslerne ikke nødvendigvis er overstået, når infektionen er behandlet. Et nyt ph.d.-projekt viser, at mange efterfølgende rammes af en depression:
"Vores undersøgelse viser, at risikoen for at udvikle en depression stiger med 62 procent for patienter, der har været indlagt med infektion. Det ser altså ud til, at selve immunsystemet er involveret i udviklingen af depression, ” siger læge og ph.d. Michael Eriksen Benrós fra Aarhus Universitet og Psykiatrisk Center København.
Han står bag undersøgelsen sammen med forskere fra Aarhus Universitetshospital, Psykiatrisk Center København, Københavns Universitetshospital, og Johns Hopkins Universitet i USA.
Tre millioner danskere med i studiet
Undersøgelsen er et registerstudie, hvor man har fulgt mere end tre millioner danskere. Godt 91.000 af disse var i årene 1977-2010 i kontakt med sundhedsvæsenet i forbindelse med en depression. 32 procent af patienterne viste sig at have været indlagt med en infektionssygdom, mens fem procent havde været indlagt med en autoimmunsygdom.
Ifølge Michael Eriksen Benrós kan forklaringen på den øgede risiko være, at hjernen påvirkes af infektioner:
”Normalt er hjernen beskyttet af den såkaldte blod-hjerne-barriere, men specielt ved infektioner og inflammation har ny forskning vist, at hjernen kan blive påvirket blandt andet på grund af en mere gennemtrængelig blod-hjerne-barriere.”
”Vi kan se, at hjernen påvirkes uanset hvilken type infektion eller autoimmun sygdom, det er. Derfor er det selvfølgelig vigtigt at forske mere i, hvilke mekanismer der ligger bag sammenhængen mellem immunsystemet og depression,” siger Michael Eriksen Benrós.
Han håber, at større viden om sammenhængen kan være med til at forebygge depression og forbedre den fremtidige behandling.
Fakta
- 3,56 million danskere født mellem 1945-1996 blev fulgt gennem de danske patientregistre.
- 91.637 af disse var i kontakt med sundhedsvæsenet i forbindelse med depression.
- Studiet er finansieret af Stanley Medical Foundation og National Institute of Mental Health i USA
- Studiet er netop publiceret i det anerkendte internationale tidsskrift JAMA Psychiatry.
Yderligere oplysninger
- Læge og ph.d. Michael Eriksen Benrós, Aarhus Universitet og Københavns Universitetshospital, tlf.: 2625 5239 / benros@ncrr.dk