En ny dansk undersøgelse viser nu, at risikoen for komplikationer hos det nyfødte barn eller hos moderen er næsten ens efter et planlagt kejsersnit i løbet af den sidste og næstsidste graviditetsuge.




Både i Danmark og internationalt får flere og flere gravide et planlagt kejsersnit. I Danmark kommer omkring 10 % af alle nyfødte til verden på den måde. Men er det bedst at planlægge kejsersnittet til få dage før termin eller er det bedre før, f.eks. en uge tidligere?

En ny dansk undersøgelse viser nu, at risikoen for komplikationer hos det nyfødte barn eller hos moderen er næsten ens efter et planlagt kejsersnit i løbet af den sidste og næstsidste graviditetsuge.

I undersøgelsen har forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet sammenlignet komplikationer hos nyfødte, der blev født efter et planlagt kejsersnit i den næstsidste (38-uger-gruppen) eller sidste graviditetsuge (39-uger-gruppen) på syv jyske og fynske fødeafdelinger.

Blandt de nyfødte blev henholdsvis 11.9 % i 38-uger-gruppen og 13.9 % i 39-uger-gruppen indlagt på børneafdelingen indenfor de første to levedøgn, hvilket ikke var signifikant forskelligt.

Der var en tendens til flere vejrtrækningsproblemer blandt nyfødte i 38-uger-gruppen, men samlet set var risikoen ens for en lang række komplikationer hos nyfødte og mødre i de to grupper.

I alt 1274 kvinder med lav risiko for komplikationer hos mor eller barn fik efter lodtrækning foretaget kejsersnit i uge 38 eller uge 39, og studiet er det første lodtræknings-studie til at belyse betydningen af graviditetens varighed for komplikationer efter et planlagt kejsersnit.

Modsat flere store registerundersøgelser, tyder projektets resultater på, at det er forbundet med lavere sygelighed hos den nyfødte at komme til verden efter et planlagt kejsersnit i løbet af næstsidste graviditetsuge, end hidtil antaget.

- Det er godt nyt for gravide, som skal have et planlagt kejsersnit, og hvor forskellige forhold taler imod, at de skal vente til sidste graviditetsuge. Der er stort set ingen forskel på risikoen for mor og barn, om kejsernittet foregår i næstsidste eller sidste graviditetsuge, siger læge Julie Glavind, som netop har forsvaret en ph.d.-afhandling om timing af kejsersnit.

Indtil det er undersøgt, om der er langtidsfølger af tidspunktet for planlagt kejsersnit hos børnene, anbefaler forskerne, at et planlagt kejsersnit bookes til omkring 39 uger. 

Resultaterne er publiceret i følgende originalartikel: Glavind J, Kindberg S, Uldbjerg N, Khalil M, Møller A, Mortensen B, Rasmussen O, Christensen J, Jørgensen J, Henriksen T. Elective caesarean section at 38 weeks versus 39 weeks: neonatal and maternal outcomes in a randomised controlled trial. BJOG. 2013 May 20.  

Yderligere information: Læge Julie Glavind, mobil 2444 6204 eller mail julie.glavind@dadlnet.dk