Vestjyder indgår i stort, dansk forsøg med telemedicin
Et stort, dansk forsøg med telemedicin undersøger kvaliteten af traditionelle blodtryksmålinger foretaget hos lægen sammenlignet med telemedicinske blodtryksmålinger foretaget af patienten selv i hjemmet. Forsøget bygger på offentligt og privat samarbejde.
Mere end 1 million danskere skønnes at have forhøjet blodtryk. Denne gruppe udgøres i stigende grad af medborgere for hvem det kan være omstændeligt og besværligt at møde op til fysiske kontroller hos egen læge eller på hospitalet. Mangelfuld kontrol og behandling af forhøjet blodtryk er et paradoks set i lyset af, at mange af følgesygdommene kan begrænses eller helt undgås gennem en simpel behandling.
Opnå bedre kontrol og øget livskvalitet ved at blive hjemme
Hospitalsenheden Vest og Holstebro Kommune er i gang med et stort forsøg med telemedicin. Blandt borgere i aldersgruppen 55-64 år med forhøjet blodtryk undersøger man, om patienter, hvis behandling styres ud fra målinger af blodtrykket med det telemedicinske udstyr, opnår en bedre kontrol af deres sygdom og en højere livskvalitet end dem, der behandles ud fra målinger i lægens konsultation eller i hospitalets ambulatorium.
- Alle deltagere i forsøget følges og behandles hos deres læge som normalt,” fortæller forsker og læge Nikolai Hofmann-Petersen fra Medicinsk Forskning i Hospitalsenheden Vest. - Vi opdeler deltagerne i to grupper. Den ene gruppe vil måle blodtrykket derhjemme via telemedicinsk udstyr og sende resultaterne af målingerne elektronisk til deres læge. Den anden gruppe vil få foretaget blodtryksmålinger på sædvanlig vis hos deres læge. Efter tre måneder sammenlignes de to patientgruppers blodtryk, behandlingseffektivitet og generelle tilfredshed og livskvalitet.
Det skal være nemt og pålideligt
En væsentlig forudsætning for anvendelsen af telemedicin er, at det
skal være nemt for borgeren at bruge udstyret, og at risikoen for at komme til at anvende udstyret forkert er minimal.
Ud af 3000 borgere i Holstebro med forhøjet blodtryk udvælges 400, som får udleveret en lille, elektronisk sender og et ganske almindeligt apparat til blodtryksmåling. Målingen foregår på den velkendte måde ved hjælp af en manchet rundt om armen og med et par tryk overføres de målte værdier til patientens læge.
Patienterne skal måle deres blodtryk tre gange om dagen. De kan vælge at modtage påmindelser om at måle deres blodtryk via deres mobiltelefon, hvis nogle af dagens målinger ikke er foretaget. Noget der er muligt via en teknologi, hvor borgerne kan anvende computere, mobile applikationer og interaktive stemmeopkald til at kommunikere med sundhedsvæsenet – direkte hjemme fra deres egen dagligstue.
- Systemet, Columna Citizen, sikrer, at blodtryksmålingerne er tilgængelige både i den praktiserende læges system såvel som i Region Midtjyllands elektroniske patientjournal Columna, så lægen kan danne sig et overblik over patientens tilstand, - forklarer Udviklingsdirektør Anders Goul Nielsen, Systematic, som også har leveret den EPJ-løsning der anvendes på samtlige hospitaler i Region Midtjylland.
Øget velfærd til en lavere pris
Det vestjyske telemedicinforsøg har bredere fokus end blot den enkelte borger. Forsøget vil også drage konklusioner om de samfundsøkonomiske konsekvenser ved at anvende telemedicinsk hjemmeblodtryksmåling, siger professor Erling Bjerregaard Pedersen ved Medicinsk Forskning Hospitalsenheden Vest:
- Telemedicinske løsninger er sundhedsinnovation, som bringer patienter og specialister tættere på hinanden. Gevinsten er, at speciallæger får mere tid til behandling af flere patienter samtidig med at kendskabet til den enkelte patients sygdom og forløb højnes. Derfor er forskningstiltag som dette af afgørende betydning for, at vi kan blive endnu skarpere på, hvor telemedicin giver mest mulig kvalitet og sundhed.
Yderligere information
- Medicinsk Forskningsafsnit, Hospitalsenheden Vest, Læge Nikolai Hoffmann-Petersen, Nikolai.Hoffmann-petersen@vest.rm.dk, tlf. 7843 6584
- Erling Bjerregaard Pedersen, Professor, overlæge dr. med. Medicinsk Afdeling og Medicinsk Forskning, Erling.Bjerregaard.Pedersen@vest.rm.dk, tlf. 7843 6840
- Systematic, Anders Goul Nielsen, Systematic, Udviklingsdirektør, Sundhed, anders.goul.nielsen@systematic.com, tlf. 2081 1867
Fakta
- Hospitalsenheden Vest består af Regionshospitalet Herning, Regionshospitalet Holstebro, Regionshospitalet Lemvig, Sundhedshus Ringkøbing og Sundhedscenter Tarm. Medicinsk Forskning er beliggende på Regionshospitalet Holstebro og gennemfører sundhedsvidenskabelig forskning, specielt inden for nyresygdomme, blodtryksforhøjelse, væske- og elektrolytforstyrrelser samt kredsløbssygdomme. Medicinsk Forskning er en af to universitetsklinikker i Hospitalsenheden Vest.