Beregninger fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse viser, at etableringen af et partikelterapicenter til behandling af kræftpatienter i Danmark godt kan betale sig.
Et nationalt partikelterapicenter til behandling af kræftpatienter er ikke bare et kæmpe løft til kræftbehandlingen i Danmark. En businesscase, som Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse netop har offentliggjort, viser, at et partikelcenter i Danmark også kan betale sig økonomisk.
I dag bliver patienter med behov for den særlige partikelterapi enten henvist til USA eller Tyskland. Det er både besværligt og belastende for patienterne, men det er også dyrt.
Med et dansk partikelterapicenter kan udgifterne til behandlingen på sigt bringes ned, ligesom flere patienter kan få glæde af den moderne og mere skånsomme behandling.
Beregningerne i businesscasen viser nemlig, at Danmark inden for en 25-årig tidshorisont kan behandle ca. 1180 patienter årligt på et dansk partikelterapicenter til næsten samme samlede merudgift (84 mio. kr.), som det vil koste at sende ca. 200 patienter til udlandet årligt (83 mio. kr.).
Konklusionen vækker glæde hos regionsformand i Region Midtjylland Bent Hansen (S).
- Det arbejde, sundhedsministeriet har lavet, viser, at der er et solidt grundlag for at etablere et nationalt partikelterapicenter i Danmark. Det vil ikke alene komme mange danske kræftpatienter til gavn, der er også god økonomi i det, siger Bent Hansen.
Til gavn for hele landet
Et enigt, internationalt ekspertpanel pegede i slutningen af 2012 på Aarhus Universitetshospital i Region Midtjylland som hjemsted for partikelterapicentret. Sundhedsstyrelsen har siden fulgt det internationale ekspertpanels anbefaling, og har som et led i specialeplanlægningen udpeget Aarhus som hjemsted for centret.
Med beregningerne fra businesscasen i hånden glæder regionsrådsformand Bent Hansen sig til at komme videre med planlægningen, herunder finansieringen, af centret.
- Nu kan vi komme videre med at bringe Danmark i front inden for moderne kræftbehandling. Jeg glæder mig til, at partikelcentret bliver taget i brug til gavn for kræftpatienter fra hele landet, siger Bent Hansen.
Fakta
• Partikelterapi er en form for strålebehandling med protoner og tungere ioner f.eks. kulioner.
• Fordelen ved partikelterapi frem for den strålebehandling, vi kender i dag, er, at energien afsættes i et meget afgrænset område i det bestrålede væv. Det gør det muligt at mindske stråledosis i det raske væv omkring svulsten, hvilket mindsker risikoen for alvorlige kroniske stråleskader og nedsætter risikoen for, at der udvikler sig ny kræft som følge af strålingen.
• Behandlingen er særlig relevant for kræftsyge børn og for patienter med kræft i særligt følsomme områder som eksempelvis tumorer i hoved- og halsregionen og tumorer i relation til rygmarvskanalen, hvor risikoen for komplikationer ved konventionel strålebehandling er størst.
• Danske patienter, for hvem behandlingen er relevant, kan i dag kun henvises til partikelterapi i udlandet. I øjeblikket bliver børn hovedsagligt sendt til Houston i USA, mens voksne sendes til Heidelberg i Tyskland.
Mere information:
- Læs hele businesscasen på Ministeriet for Sundhed og Forebyggelses hjemmeside www.sum.dk
- Se Arhus Universitets pressemeddelelse.
Flere oplysninger
• Regionsrådsformand i Region Midtjylland, Bent Hansen (S): 7841 0010 / 4031 3707 / bent.hansen@rr.rm.dk
• Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer på: www.rm.dk/politik/politikerne
• Region Midtjyllands pressevagt svarer alle hverdage fra kl. 8 til kl. 17 på tlf. 7841 0666