Hospitalsenheden Horsens gør klar til at tage imod endnu flere fødende kvinder fra Skanderborg og Odder. Det sker bl.a. med et udvidet tilbud om at deltage i "Kendt Jordemoder"-ordningen.
Hospitalsenheden Horsens gør klar til at tage imod endnu flere fødende kvinder fra Skanderborg og Odder. Det sker bl.a. med et udvidet tilbud om at deltage i "Kendt Jordemoder"-ordningen, som har kørt på forsøgsbasis i Skanderborg, men som nu etableres fast i både Horsens, Skanderborg og Odder.
Da Hospitalsenheden Horsens etablerede en spritny føde- og kvindeafdeling i efteråret 2012, fik hospitalsenheden samtidig nye og moderne rammer at modtage endnu flere fødende i.
Den mulighed står nu til at blive udnyttet yderligere, idet fødende fra Skanderborg og Odder fremover vil blive henvist til at føde i Horsens, medmindre der er tale om gravide med behov for højt specialiseret behandling. I det tilfælde henvises den fødende til Aarhus Universitetshospital i Skejby.
Fødeafdelingen i Horsens står således til at modtage yderligere 200 forventede fødsler på årsbasis. Afdelingen bringer i forvejen ca. 1800 nye borgere til verden om året.
- En god fødsel kræver først og fremmest tid og ro, og det kan vi tilbyde kvinderne her i Horsens samtidig med, at vi naturligvis har det professionelle team af jordemødre, læger og sygeplejersker, der skal til for at hjælpe en lille ny til verden, forklarer ledende overlæge Gitte Dupont fra Kvindeafdelingen på Hospitalsenheden Horsens.
Landets 3. bedste fødested
At kvinder, der allerede har født i Horsens, giver stedet et positivt skudsmål, bekræftes af den nyeste patienttilfredsheds-undersøgelse, også kaldet LUP. I undersøgelsen er kvinder over hele landet blevet spurgt om deres samlede oplevelse af deres lokale fødested. Hospitalsenheden Horsens indtager en fornem tredjeplads kun overgået af fødestederne i Svendborg og Holstebro. I alt 23 danske hospitaler er blevet vurderet i undersøgelsen.
Udover en høj tilfredshed blandt fødende, så kan Horsens også fremvise pæne tal for den kliniske standard. Hospitalsenheden er eksempelvis en del af projektet ’Sikre fødsler’, der forbedrer patientsikkerheden ved fødsler i Danmark.
Endelig har hospitalsenheden et tæt og formaliseret samarbejde med Børneafdelingen på Aarhus Universitetshospital. Så hvor Hospitalsenheden Horsens tidligere manglede børnelæger på stedet, er der nu dagligt børnelæger til stede i Horsens.
Tilbud om at kende sin jordemoder
Som noget nyt vil Hospitalsenheden Horsens også fremover tilbyde gravide fra Horsens, Skanderborg og Odder at deltage i ’Kendt Jordemoder-ordningen’. Den har indtil nu kørt på forsøgsbasis i Skanderborg, men tilbydes i de tre byer fra 1. oktober.
Ordningen betyder, at det er et kendt jordemoder-ansigt, der møder den gravide før, under og efter fødslen, og den udvikling er helt i tråd med Sundhedsstyrelsens anbefalinger på svangreområdet. Her står der nemlig, at det bør tilstræbes, at det er den samme eller en mindre gruppe af jordemødre, der følger kvinden.
- Kendt Jordemoder-ordningen giver tryghed for både gravide og jordemødrene, bl.a. fordi de får afklaret forventninger til hele forløbet og selve fødslen på forhånd. Det er en stor fordel for begge parter, forklarer overlæge Gitte Dupont.
Yderligere oplysninger: Ledende overlæge Gitte Dupont,
Kvindeafdelingen Hospitalsenheden Horsens,
gitte.dupont@horsens.rm.dk.