De midtjyske kommuner og Region Midtjylland vil sammen lægge en kurs for omstillingen til vedvarende energi. Formålet er at koordinere indsatsen og undgå fejlinvesteringer. Energistyrelsen støtter med 2,5 mio. kroner.



De midtjyske kommuner og Region Midtjylland vil sammen lægge en kurs for omstillingen til vedvarende energi. Formålet er at koordinere indsatsen og undgå fejlinvesteringer. Energistyrelsen støtter med 2,5 mio. kroner.

Den midtjyske region står sammen med det øvrige Danmark over for en meget stor opgave med at omstille den danske energiforsyning til vedvarende energi.
Regeringens mål er, at energiforsyningen senest i 2050 er 100 procent på vedvarende energi som eksempelvis vind og sol. Opgaven kommer til at kræve store investeringer i ny teknologi, nye energikoncepter og nye måder at organisere opgaverne på.
Et nyt samarbejdsprojekt mellem de midtjyske kommuner og Region Midtjylland om strategisk energiplanlægning skal medvirke til at gøre omstillingen så effektiv og koordineret som muligt og forhindre uhensigtsmæssige investeringer.
Projektet støttes af Energistyrelsen med 2,5 mio. kroner og af Region Midtjylland med 1,5 mio. kroner.

Fælles perspektiv
"Der foregår allerede en masse i kommunerne for at få mere grøn energi. Men nu går vi sammen om en fælles udvikling. Uden samarbejde kan vi risikere, at dyre tiltag ikke spiller sammen eller endda kommer til at modarbejde hinanden," siger Jacob Isøe Klærke, formand for regionsrådets udvalg for energi og miljø.
I øjeblikket er der eksempelvis på flere varmeværker og kraftvarmeværker i regionen overvejelser om at investere i nye produktionsanlæg, der anvender halm eller anden biomasse. Samtidig er der planer om en stor bioethanolfabrik ved Maabjerg i Holstebro, som i givet fald kunne aftage hele halmoverskuddet i det midtjyske. Det ville betyde, at nogle af anlæggene ville være nødt til at hente halmen langt væk, hvilket ville fordyre projekterne.
"Jeg håber, at vi ved udgangen af 2015 står med de første planer, hvor fremtidens energisystem er koordineret på tværs af kommunegrænser. Planerne skal så være grundlag for de konkrete investeringer, der skal gøre energien mere og mere grøn frem mod 2050", siger Jacob Isøe Klærke.

Samarbejdsparterne
Arbejdet med strategisk energiplanlægning gennemføres i 2014 og 2015 i samarbejde mellem kommunerne, regionen og et partnerskab bestående af varmeværker, kraftvarmeværker, energiselskaber og andre centrale energiaktører i regionen.
Målet er at indkredse de strategier for energiomstillingen, som har bred opbakning både hos kommunerne og energiproducenterne.
Projektet er opdelt i tre temaer:
• Det Østjyske Bybånd - med fokus på el- og varmesektoren
• Det Vestjyske Ressourceområde - med fokus på vind- og biomasseressourcerne og prioriteringen af ressourceanvendelsen
• Det Åbne Land - med fokus på mindre bysamfund og enkeltejendomme.

Eksisterende samarbejde
Initiativet ligger i direkte forlængelse af det hidtidige samarbejde mellem regionen og de midtjyske kommuner om kommunale energi- og klimaregnskaber og prioriteringen og anvendelsen af regionens ressourcer. Projektets resultater vil blive afrapporteret i efteråret 2015.



Billedtekst:
En koordinering af fremtidens energisystem på tværs af kommunegrænser skal være med til at sikre de rette investeringer i grøn energi. Eksempelvis kan en stor bioethanolfabrik ved Holstebro – som skitseret forrest til højre på billedet - få betydning for økonomien i andre fremtidige midtjyske energianlæg. Illustration: Cowi.


Flere oplysninger:

Jacob Isøe Klærke,
medlem af Regionsrådet for Region Midtjylland
Telefon: 2683 7496
jacob.klaerke@rr.rm.dk

Henrik Brask Pedersen, afdelingschef
Regional Udvikling
Region Midtjylland
Telefon: 7841 1800
henrik.brask@ru.rm.dk

Louise Langbak Hansen, civilingeniør
Regional Udvikling
Region Midtjylland
Telefon: 7841 1808
louise.langbak@ru.rm.dk

Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på http://www.rm.dk/politik/politikerne