Fejl i et tidligere it-system kan være forklaringen på, at flere tusinde kvinder ikke har fået de regelmæssige invitationer til screening for livmoderhalskræft.




Fejl i et tidligere it-system kan være forklaringen på, at flere tusinde kvinder ikke har fået de regelmæssige invitationer til screening for livmoderhalskræft.

I disse dage modtager næsten 19.000 kvinder et brev, hvor de får at vide, hvad de skal gøre for enten at få en undersøgelse eller framelde sig programmet.

Baggrunden er, at der er opstået usikkerhed om grunden til, at ca. 27.000 kvinder over hele landet er frameldt undersøgelsen for celleforandringer i livmoderhalsen. Samtlige 27.000 kvinder er nu gentilmeldt programmet. Af de 27.000 kvinder har 19.000 ikke på eget initiativ fået foretaget en undersøgelse. Derfor har regionerne netop sendt 19.000 breve af sted til den gruppe kvinder med opfordring til at få foretaget undersøgelsen eller framelde sig programmet.

For en del af kvinderne vil frameldingen nemlig være helt korrekt, da de fx kan have fået fjernet livmoderen eller ikke ønsker at deltage. Men for andre er der usikkerhed om, hvorvidt de bør være tilmeldte. For at sikre, at alle kvinder modtager tilbuddet, er det valgt at gentilmelde alle de berørte kvinder.

- Vi kommer uden tvivl til at ulejlige en del kvinder, der ikke ønsker eller har behov for at være tilmeldt. Men de har så mulighed for at framelde sig. På denne måde går vi både med livrem og seler, siger Ole Thomsen, koncerndirektør i Region Midtjylland.

Det er Afdeling for Folkeundersøgelser i Region Midtjylland, som har udredt sagen på vegne af alle regioner.

Fejlen ses ikke længere
Frameldingerne er foretaget i nogle gamle invitationssystemer og bragt med ind i det nuværende. Frameldingerne har fundet sted i perioden 1981 – 2007 og kan lokaliseres til it-systemer, som ikke har været i brug siden 2007.

Det er usikkert, hvordan fejlen er opstået. Den blev opdaget, fordi flere kvinder af sig selv henvendte sig til screeningssekretariatet i Region Midtjylland og spurgte, hvornår de skulle have den næste undersøgelse. Her blev det så konstateret, at de stod som frameldte i it-systemet, og derfor begyndte man at undersøge sagen nærmere.

- Det er både bekymrende og beklageligt, at denne situation er opstået. Kvinderne burde selvfølgelig have fået invitationer som alle andre. Til gengæld er det positivt at konstatere, at fejlen ikke længere forekommer, siger Ole Thomsen.

Formålet med undersøgelserne er at forebygge, at celleforandringer udvikler sig til livmoderhalskræft. Der kan på nuværende tidspunkt ikke siges noget om, hvor mange tilfælde der kunne have været forebygget, hvis kvinderne var blevet mindet om at gå til undersøgelse.

- Den næste tid kommer vi til at dykke dybere ned i denne sag for at forstå den til bunds. Det vigtigste er for mig, at vi har fået ryddet op i en gammel sag og sikret, at kvinderne får tilbud om screening, siger Ole Thomsen.

Særlig problemstilling på Samsø
Tidligere på året blev det desuden konstateret, at Samsø Kommune - sandsynligvis i forbindelse med kommunalreformen - ikke var blevet tilføjet Region Midtjyllands optageområde i det indkaldesystem, der administrerer invitationerne i programmet for livmoderhalskræftscreening. Det har betydet, at kvinder med bopæl på Samsø i perioden 2007–2013 ikke er blevet inviteret til screening.

Der var i alt 557 kvinder, der enten ikke var blevet undersøgt eller inviteret siden 2007. Kvinderne har nu alle modtaget en invitation til undersøgelse.

Fejlen med Samsø Kommune er uafhængig af sagen om frameldingerne.

Egen læge kan kontaktes
Bekymrede kvinder kan kontakte deres egen læge.

Har man spørgsmål om til- og framelding til screeningsprogrammet, kan man kontakte screeningssekretariatet for livmoderhalskræftscreening i ens egen region. Nummeret kan man finde på regionens hjemmeside.


Fakta om screening for livmoderhalskræft
  • Kvinder mellem 23 – 49 år indkaldes til screening hvert tredje år 
  • Kvinder mellem 50 – 64 år indkaldes til screening hvert femte år 
  • 64,2 pct. af alle inviterede tager imod opfordringen til at blive screenet.
Flere oplysninger
  • Ole Thomsen, koncerndirektør i Region Midtjylland,
    tlf. 7841 0040 eller 2146 9807