Som den første skal Jacob Juul Jensen, der er reservelæge under uddannelse i Akutafdelingen i Hospitalsenheden Vest, kaste sig over en uddannelse til akutmediciner. Vel at mærke en uddannelse med indhold, der svarer til en certificering som speciallæge i Danmark.
Men det er en investering med en indbygget risiko. For i Danmark findes den certificering til speciallæge i akutmedicin ikke endnu. Hans uddannelse følger et forløb, som er udviklet i samarbejde med Universitetshospitalet i Linköping
- Uddannelsen tager fem år, og ni måneder skal foregå i Sverige, hvor de blandt andet kontrollerer, at jeg lærer, det jeg skal, ved at tage min uddannelse i Herning, fortæller Jacob Juul Jensen.
Når uddannelsen er gennemført, vil han få en certificering af Socialstyrelsen, der er Sveriges svar på Sundhedsstyrelsen.
- Men en blåstempling af min uddannelse og en dansk certificering af uddannelsen til speciallæge i akutmedicin ville være en stor hjælp, siger Jacob Juul Jensen.
På grund af sit valg af uddannelsesretning vil han nemlig falde for fire-årsreglen. Reglen kræver, at en yngre læge påbegynder en uddannelse til speciallæge senest fire år efter afsluttede medicinstudier på universitetet.
Til gengæld får han noget særligt med i baggagen. Om fem år vil han have den samme uddannelsesbaggrund, som sine læremestre i Herning, heriblandt ledende overlæge Tommy Andersson. Og det er en utroligt attraktiv mangelvare i fremtidens sundhedsvæsen
Lige nu kommer lægerne med den målrettede uddannelse i akutmedicin fra udlandet – primært Sverige, og resten er læger, som har taget en to-årig tillægsuddannelse til deres speciale.
- Ofte vælger de at prøve sig selv af i en Akutafdeling for at prøve noget nyt og få nye impulser, men desværre vender en stor andel af dem tilbage til deres oprindelige speciale. Det giver os en udfordring, når vi prøver at sikre kontinuitet i vores afdeling, og det er det, som vi forsøger at skabe et bedre grundlag for at kunne, fortæller Tommy Andersson.
- Det er utrolig vigtigt, at vi selv kan være med til at præge indholdet i denne uddannelse. Vi står med den store opgave at definere, hvad der skal møde patienten i fremtidens akuthospitaler – det gælder både de højtuddannede medarbejdere og de nye fysiske rammer i DNV-Gødstrup, forklarer Tommy Andersson.
Hans afdeling bliver en hjørnesten i Det Nye hospital i Vest -Gødstrup, som ligesom andre akuthospitaler i Region Midtjylland kommer til at stå med et stort behov for at kunne rekruttere akutmedicinere i fremtiden.
Cheflæge i Hospitalsenheden Vest, Jens Friis Bak, mener at oprettelsen af den nye uddannelse, og det store stykke arbejde Akutafdelingen har gjort for at skabe de rette rammer, er et udtryk for hospitalets ambition om at være en arbejdsplads, hvor læring og uddannelse er i højsædet. Og samtidig er det en bydende nødvendighed i kampen for at blive klar til fremtidens udfordringer.
- Der er jo ikke bare tale om, at vi tilbyder den bedst mulige uddannelse, men at vi vælger at oprette og tilbyde noget, som ikke har været på hylderne før. Det betyder, at vi er med til at udvikle noget, som der er stort behov for at blive udviklet, og det er vi stolte af, siger lægefaglig direktør, Jens Friis Bak, Hospitalsenheden Vest.
Og det er en linje, som møder anerkendelse fra Region Midtjyllands koncerndirektør med særligt ansvar for sundhedsområdet, Ole Thomsen:
- Det er godt, at hospitalet prøver at gå nye veje for at rekruttere kompetente medarbejdere og ikke mindst læger til akutafdelingen. Sådanne initiativer viser vilje og en vis risikovilje, både hos en målrettet yngre læge og hos den lokale ledelse. I den kommende tid skal vi bruge flere læger med kompetencer på det akutte område for at styrke det døgndækkende beredskab på hospitalerne i Region Midtjylland. Initiativet i Vest er et godt initiativ i den retning.
For yderligere oplysninger
- Lægefaglig direktør, Jens Friis Bak, Hospitalsenheden Vest, tlf. 7843 8510
- Ledende overlæge, Tommy Andersson Akutafdelingen, Hospitalsenheden Vest, tlf. 7843 2010
- Koncerndirektør med særligt ansvar for sundhedsområdet, Ole Thomsen, Region Midtjylland, tlf. 7841 0040
- Reservelæge, Jacob Juul Jensen, Akutafdelingen, Hospitalsenheden Vest, tlf. 4091 8060