Regionsrådets budgetforlig for 2014 indeholdt en styrkelse af det medicinske område på 14 mio. kr. I dag besluttede regionsrådet, hvordan pengene skal fordeles mellem regionens hospitaler.
Regionsrådets budgetforlig for 2014 indeholdt en styrkelse af det medicinske område på 14 mio. kr. I dag besluttede regionsrådet, hvordan pengene skal fordeles mellem regionens hospitaler.
Da budgetforliget i Region Midtjylland blev forhandlet på plads, var forligspartierne enige om at styrke kapaciteten på det medicinske område med i alt 14 mio. kr. om året både i 2014 og i årene fremover.
Svar på overbelægning
I dag besluttede regionsrådet så, hvordan pengene skal fordeles og det bliver efter en model, hvor mange initiativer får mindre beløb.
- Vi har spurgt det vi kalder Dialogforum, som rummer repræsentanter for medarbejderne og deres organisationer, og vi har lyttet godt efter de forklaringer vi har fået på problemerne med overbelægning på de medicinske afdelinger, siger regionsrådsformand Bent Hansen (S)
- Og det viser sig, at der ikke er en enkel mirakelkur. Vi har brug for en bred vifte af initiativer, der kan dæmpe presset på de medicinske afdelinger og give patienterne bedre forløb.
Kvikt men ikke akut
Bent Hansen uddyber, at hospitalerne skal udvikle nye hurtige undersøgelser og behandlinger, som kan være en mellemting mellem planlagte og akutte tilbud.
- Jeg forestiller mig behandlinger, som patienterne gerne vil have derhjemme eller på et patienthotel. Det kunne være hjemmedialyse, telemedicin og behandlinger med drop og blodtransfusioner, siger Bent Hansen.
Regionsrådet er også klar til at styrke dialogen med kommunerne om opgaver, som fx hjemmesygeplejerskerne kan løfte.
Mindre sygdom - mere sundhed
Der er allerede en lang række gode og effektive samarbejder mellem kommuner og hospitaler i Region Midtjylland. For eksempel kan tryghedshotellet i Lemvig Kommune modtage borgere døgnet rundt og i Holstebro Kommune er hjemmesygeplejerskerne knyttet til hospitalets eksperter i sygdomme, der typisk rammer ældre mennesker.
Undgå indlæggelser
- Hvis vi satser endnu mere på at samarbejde om at opfange sygdomme inden de udvikler sig til at kræve indlæggelser, så er meget vundet for især patienterne men da bestemt også for personalet på de medicinske afdelinger, siger Bent Hansen.
De 14 mio.kr. er fordelt mellem regionens hospitaler, så beløbene afspejler, hvor der har været de største problemer med overbelægning og pres på personalet.
Fordeling blandt hospitalerne
- Hospitalsenheden Vest 5 mio. kr.
- Regionshospitalet Horsens 2,5 mio. kr.
- Regionshospitalet Randers 2,5 mio. kr.
- Hospitalsenhed Midt 2 mio. kr.
- Aarhus Universitetshospital 2 mio. kr.
- Se sagsfremstillingen inklusive beskrivelse af flere initiativer på regionsrådets dagsorden for den 13. december 2013.
Flere oplysninger
- Regionsrådsformand i Region Midtjylland, Bent Hansen (S),
tlf. 7841 0010 / 4031 3707 / bent.hansen@rr.rm.dk - Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer.
- Pressevagten svarer alle hverdage mellem
kl. 08 og 17 på tlf. 7841 0666