11-12-2013
Den ungarske regering vil efterstræbe den danske model for, hvordan man forbedrer handicappedes muligheder for lige vilkår i samfundet. Det kan føre til eksport for de midtjyske hjælpemiddelproducenter, sagde regionsrådsmedlem Poul Müller på en konference i Budapest tirsdag.
”Vi ser op til jeres gode praksis i Danmark for sikre handicappede lige vilkår”. Det sagde den ungarske socialminister Miklós Soltész under den dansk-ungarske konference ”Et selvstændigt liv”, der sluttede tirsdag i Budapest.
Her var repræsentanter for Region Midtjylland inviteret for at fortælle om den danske handicappolitik, og regionsrådsmedlem Poul Müller greb hurtigt bolden og sagde, at han ser store forretnings¬muligheder i et tættere dansk-ungarsk samarbejde på handicapområdet.
”Når det eksempelvis gælder hjælpemidler, har vi mange dygtige virksomheder i Region Midtjylland”, sagde Poul Müller.
Også repræsentanter fra handicapområdet i Region Midtjylland var inviteret til den ungarske hovedstad for at holde oplæg om dansk praksis. Regionens fagmedarbejdere, organisationen LEV samt medarbejdere og en beboer fra bostedet Tagdækkervej i Hammel fortalte om, hvordan man i Midtjylland hjælper handicappede til at komme i arbejde.
Ungarerne ville desuden høre om det danske system for udlån af hjælpemidler, samt om udviklingen fra store centrale institutioner til små bosteder for mentalt og fysisk handicappede.
Hjælpemidler til låns
Med inspiration fra den danske model ønsker den ungarske regering at ændre tilgangen til handicappede i forhold til tidligere, hvor ”handicappede blev gemt væk på gamle slotte og landbrug langt væk fra samfundet”, fortalte den ungarske socialminister.
I 2011 underskrev socialminister Miklós Soltész og regionsrådsformand Bent Hansen (S) en aftale om dansk-ungarsk samarbejde på handicapområdet. Den aftale skal nu føre til konkrete tiltag i forhold til håndtering af hjælpemidler, understregede den ungarske minister under konferencen.
”Vi ser op til den gode praksis ved handicappedes nemme adgang til gode hjælpemidler i Danmark. Den har vist os, hvor nyttigt det er at få adgang til bedre udstyr, samtidig med at man sparer på skatteydernes penge”.
Samarbejde siden 2007
Den danske model handler om udlån frem for salg. Modellen er allerede blevet indført på syv hjælpemiddelcentraler for handicappede i Ungarn – med inspiration, lifte og kørestole fra Danmark, fortalte lederen af centralerne, Mihály Kogon fra institutionen MEREK, under konferencen:
”Det vigtigste for mig er, at ungarske handicappede kan få et så selvstændigt liv som muligt. Der har jeg været meget inspireret af at se på forholdene i Danmark, hvor det netop er den målsætning, man arbejder ud fra”, sagde Mihály Kogon, der har besøgt flere institutioner i Region Midtjylland siden 2007.
Eksportpotentiale
Konferencen i Budapest er et godt eksempel på, hvordan Region Midtjylland kan arbejde internationalt, som det er vedtaget i regionens internationale strategi, understregede den danske delegationsleder Poul Müller:
”Det giver den danske sektor fornyet kraft og energi at være i kontakt med tilsvarende systemer i andre lande, i dette konkrete tilfælde Ungarn. En vigtig gevinst er også en øget forståelse for de forskelle, der findes mellem de to lande”.
Yderligere oplysninger:
Poul Müller (Kons.), regionsrådsmedlem
Region Midtjylland:
Telefon: 2844 5500
poul.muller@rr.rm.dk
Peder Bang, fuldmægtig
Region Midtjylland
Telefon: 7841 1122
peder.bang@ru.rm.dk
Max Madsen, leder af
Region Midtjyllands kontor for
Øst- og Centraleuropa, Budapest:
Telefon: 0036 209 53 1764
mm@dbo.dk
Billedtekst:
Socialminister Miklós Soltész (i midten) varslede på konferencen en styrkelse af det dansk-ungarske samarbejde på handicapområdet. Til venstre for ham ses ambassadør Tom Nørring og til højre det midtjyske regionsrådsmedlem Poul Müller.
Fotoet er til fri brug i forbindelse med pressemeddelelsen. Få det i høj opløsning ved at klikke på det.