Flere søger i dag hjælp efter voldtægt og seksuelle overgreb i region Midtjylland. Det viser tal fra Center for Voldtægtsofres seneste årsrapport.
I 2012 henvendte 163 personer sig på Center for Voldtægtsofre i Aarhus efter at have været udsat for et seksuelt overgreb. Dette markerer en stigning i antallet af henvendelser på intet mindre end 40 % i forhold til året før.
”Der er i dag flere, der henvender sig for at få den hjælp, de har brug for til at komme videre. Vi håber, at dette er et udtryk for, at tabuet langsomt er ved at blive mindre, og at flere tør række ud efter hjælpen”, siger centrets ledende psykolog Anja Hareskov Jensen.
Det er ikke muligt for Center for Voldtægtsofre at forklare, om den øgede tilgang skyldes, at der er blevet begået flere voldtægter i 2012, eller om stigningen skyldes, at flere efterhånden kender til centrets tilbud. ”Vi kan ganske enkelt ikke vide det, da der ikke findes nogle sikre tal for, hvor mange der bliver voldtaget hvert år”, konstaterer Anja Hareskov Jensen.
Endnu flere vil søge hjælp i fremtiden
Tidligere havde Center for Voldtægtsofre en tidsgrænse, hvilket betød, at man skulle henvende sig inden for en uge for at få ret til at modtage hjælp. Denne tidsgrænse var yderst uhensigtsmæssig, idet mange voldtægtsramte først bliver parate til at søge hjælp langt senere. Centret arbejdede derfor hårdt på at få afskaffet tidsgrænsen, hvilket til sidst lykkedes. Der er således åbnet op for, at voldtægtsramte, der har været udsat for flere uger, måneder eller sågar år siden nu også kan modtage gratis psykologhjælp. Der ventes derfor endnu flere henvendelser fra voldtægtsramte på de danske behandlingscentre i fremtiden.
Tilbud til pårørende og sexologisk rådgivning
Med i pakken med den lovmæssige ophævelse af tidsgrænsen, som i øjeblikket implementeres på alle landets centre, skal der desuden udbydes en bredere vifte af behandlingsformer. Som noget nyt tilbydes der derfor gruppeterapiforløb, sexologisk rådgivning efter overgreb og pårørendesamtaler på centret i Aarhus.
”Vi er rigtig glade for, at vi har mulighed for at tilbyde disse former for behandling, fordi der længe har været en efterspørgsel på disse tilbud. F.eks. er pårørende til voldtægtsramte ofte selv meget berørte af det, der er sket. De pårørende har det i mange tilfælde så dårligt, at de på nær ét af kriterierne opfylder en decideret PTSD-diagnose. De har derfor også stor brug for professionel hjælp og vejledning - også for at være i stand til at støtte den ramte bedst muligt”, slutter Anja Hareskov Jensen.
Kontakt
- Ledende psykolog Anja Hareskov Jensen på tlf. 7846 4835 / 2212 8629 / anjjesen@rm.dk
- Læs hele årsrapporten her (PDF-fil)