Med en ny aftale om ambulancer får borgerne i Region midtjylland bedre hjælp til flere patienter, bedre dækning i udsatte områder og større fleksibilitet.

Forbedringerne er en del af et nyt udbud om ambulanceberedskabet der rækker fra december 2014 og frem til 2019. Regionsrådet knyttede den sidste knude på udbuddet på regionsrådsmødet tirsdag (3. december 2013). Fire firmaer havde givet tilbud. Tre af dem endte med at få opgaven, fordelt på forskellige områder af regionen.

Vinderne: Falck Danmark A/S, Responce A/S og Samsø Redningskorps ApS er de samme, som også kører for regionen nu. Og de skal også fremover køre i de samme områder.

- Vi glæder os til at fortsætte samarbejdet med de tre solide samarbejdspartnere. Men selvom selskaberne er de samme er der rigtig meget nyt. Aftalen indebærer på mange områder et klart løft af beredskabet, siger regionsrådsformand Bent Hansen (S).

Trappetjenere
En af de mærkbare forbedringer er, at alle ambulancer kommer til at have ”trappetjenere” med på turene. En ”trappetjener” er et hjælpemiddel, som patienten kan sidde eller ligge i og som kan gå på trapper. Det betyder, at patienter ikke skal vente, til der bliver en bil ledig med en trappetjener eller ekstra personale.

Ambulanceberedskabet bliver også bedre til at håndtere tunge patienter. Det sker ved at indføre en ny kategori biler i størrelsen ”large”. Dermed bliver flere biler udstyret med det der skal til for at håndtere patienter, der er større end gennemsnittet.

Fleksibilitet
- Vi glæder os også rigtig meget over, at aftalen er meget mere fleksibel end den aftale vi har nu. Det betyder, at vi løbende kan tilpasse vores ambulancer til der, hvor der er mest brug for dem, siger Bent Hansen.

Det kan eksempelvis være at have flere ambulancer til at køre om natten, hvis det viser sig, at der er mere behov end om dagen.
Eller det kan være at flytte flere ambulancer til sommerhusområderne om sommeren.

Hurtigere fremme
Endelig er det Bent Hansens klare forventning, at den nye aftale vil forbedre forholdene for de akut syge borgere, som bor i områder, hvor man i dag kan risikere at vente længere tid på hjælp.
Det gælder blandt andet områder omkring Hedensted, Langå, Brædstrup, Videbæk, Ulfborg, Karup og Sønder Felding.

Fakta
• De fire tilbudsgivere var:
o Falck Danmark A/S
o Samsø Redningskorps ApS
o Responce A/S
o SOS Ambulance A/S

• Tilbuddene blev vurderet ud fra tre kriterier som var vægtet forskelligt:
o Økonomi 40 pct.
o Kvalitet 35 pct.
o Leveringssikkerhed 25 pct.

Flere oplysninger
• Regionsrådsformand i Region Midtjylland, Bent Hansen (S): 7841 0010 / 4031 3707 / bent.hansen@rr.rm.dk

• Direktør i Region Midtjylland, Ole Thomsen: 7841 0040 / 2146 9807 / ole.thomsen@stab.rm.dk

• Præhospitalschef Else Ammitzbøll: 7841 4848 / else.Ammitzboell@praehospital.rm.dk

• Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer på: www.rm.dk/politik/politikerne