To kroner for hver borger skal fremme folkesundheden
Syv forskningsprojekter og to ph.d.-er får i dag samlet 2,5 mio. fra partnerskabet ”Folkesundhed i Midten” til at fremme sundheden fra Øst- til Vestjylland. I år går pengene blandt andet til at forebygge psykiske sygdomme hos børn og til at forhindre kroniske sygdomme med GPS-ure og Endomondo i en lokal gymnastikforening.
Syv forskningsprojekter og to ph.d.-er får i dag samlet 2,5 mio. fra partnerskabet ”Folkesundhed i Midten” til at fremme sundheden fra Øst- til Vestjylland.
I år går pengene blandt andet til at forebygge psykiske sygdomme hos børn og til at forhindre kroniske sygdomme med GPS-ure og Endomondo i en lokal gymnastikforening.
Favrskov, Hedensted, Herning, Holstebro, Horsens, Ikast-Brande, Lemvig, Norddjurs, Odder, Randers, Ringkøbing-Skjern, Samsø, Silkeborg, Skanderborg, Skive, Struer, Syddjurs, Viborg og Aarhus Kommune. I alt 19 kommuner giver i dag 1 krone pr. borger. Og da Region Midtjylland gør det samme giver det ca. 2,5 mio. kr. til ny forskning i folkesundhed. Aarhus Universitet bidrager til samarbejdet ved at vurdere forskningskvaliteten i ansøgningerne.
Uddelingen sker gennem partnerskabet: Folkesundhed i Midten, der på femte år uddeler forskningsmidler til at fremme folkesundheden i Region Midtjylland og kommunerne i regionen.
Stressede skilsmissebørn og psykisk sygdom
En af modtagerne er videnskabelig assistent Anita Tønder Nielsen, hvis ansøgning om mentale lidelser blandt børn ligger til grund for et ph.d.-studie på Aarhus Universitet.
- Konflikter forbundet med skilsmissen, barnets alder og afstanden mellem forældrenes bopæl efter skilsmissen er blandt de faktorer, der udløser stress hos skilsmissebørn, og stress hos børn øger risikoen for mentale lidelser, fortæller partnerskabets kommunale formand for Folkesundhed i Midten, Jørgen Andersen fra Syddjurs Kommune og fortsætter:
- Ved at inddrage de folk, der blandt andet sidder i den kommunale sundhedspleje, kan Anita Tønder Nielsens ph.d.-studie forhåbentlig være med til at give os indsigt i, hvordan vi forhindrer psykisk sygdom og stress blandt skilsmissebørn.
GPS-ur viser vejen væk fra kroniske sygdomme
Souschef Lene Jensens forskningsprojekt skal få en gruppe randrusianere til at motionere sig ud af risikoen for livsstilssygdomme som fedme, hjertekarsygdomme og visse typer af kræft.
- I Randers Kommune er der ifølge sundhedsmålingerne en høj grad af sygdomsbelastning. Derfor er der i kommunen startet et forskningsprojekt, som over fem år tilbyder borgerne et helbredstjek og sundhedstilbud, fortæller regional formand for Folkesundhed i Midten, Mette Kjølby fra CFK • Folkesundhed og Kvalitetsudvikling i Region Midtjylland.
- Det unikke ved forskningsprojektet i Randers er, at man gennem Randers Gymnastik Forening forsøger at skabe en lokal forankring, der sammen med GPS-ure og Endomondo, skal motivere lokale randrusianere til at få gang i løbeskoene, vandrestavene eller andre individuelt tilpassede motionsformer, der appellerer til den enkelte borger.
Forskning skal ud i alle hjørner af regionen
De sidste år er der kommet flere og flere gode ansøgninger, som har det primære sundhedsvæsen som omdrejningspunkt. De to projekter er eksempler på, hvordan Folkesundhed i Midten er med til at styrke forskningskvaliteten og - aktiviteten både i regionen og kommunerne og dermed udvikle det brede, tværfaglige forskningssamarbejde.
- Vi vil gerne sætte fokus på nye forskningsområder og inddrage faggrupper og lokale arbejdsmiljøer, som ikke har en stærk forskningsmæssig tradition, fortæller Jørgen Andersen. Mette Kjølby er enig og tilføjer:
- Hensigten er, at de 2,5 mio. kr. bidrager til et kvalitetsmæssigt løft af forskningen fra Øst- til Vestjylland. Gerne med udgangspunkt i de sundhedsmæssige udfordringer, som vi kan spotte i de enkelte kommuner – fx gennem vores fælles befolkningsundersøgelse: Hvordan har du det?.
Fakta
Forskningsmidlerne er fordelt således:
- Sundhedschef Lene Jensen fra Randers Kommune, Sundhed, modtager 377.123 kr. til forskningsprojektet: ”Mødet mellem borger og sundhedssystem – En komparativ sociologisk undersøgelse af deltagere, ikke-deltagere og praktiserende lægers opfattelser af sundhedsfremmende og forebyggende helbredsundersøgelser i Randers Kommune (Tjek dit helbred)”. Kontakt: Lene.Jensen@Randers.dk
- Lektor Maiken Stilling fra Aarhus Universitetshospital, Fysioterapi- og Ergoterapiafdelingen, Akutcentret modtager 377.123 kr. til forskningsprojektet: ”Effekten af udredning af funktionsevne, udarbejdelse af genoptræningsplaner samt følge-hjem ordning hos ældre medicinske patienter”. Kontakt: maiken.stilling@ki.au.dk
- Forsker Karina Friis modtager på vegne af CFK • Folkesundhed og Kvalitetsudvikling i Region Midtjylland og Aarhus Kommune, Folkesundhed Aarhus, 310.000 kr. til forskningsprojektet: ”Sundhedskompetence blandt personer med kronisk sygdom”. Kontakt: karina.friis@stab.rm.dk
- Sundhedschefchef Lene Jensen fra Randers Kommune, Sundhed modtager 377.123 kr. til forskningsprojektet: ” Tjek på konditallet”.
Kontakt: Lene.Jensen@Randers.dk - Sundhedschef Lene Jensen modtager på vegne af Randers Klyngen (Norddjurs Kommune, Syddjurs Kommune, Favrskov Kommune, Randers Kommune og Regionshospitalet Randers) og Aarhus Universitet 100.000 kr. til forskningsprojektet: ” Tværsektorielt samarbejde i praksis. En sammenlignende analyse af kommunale intermediære omsorgs- og behandlingstilbud i krydsfeltet mellem økonomiske, sundhedsmæssige og organisatoriske forhold”. Kontakt: Lene.Jensen@Randers.dk
- Formand Thomas Hahn, Horsens på forkant med sundhed, modtager på vegne af Hospitalsenheden Horsens og Horsens Kommune 377.123 kr. til forskningsprojektet: ”Horsens på forkant med sundhed”.
Kontakt: thomas.hahn@horsens.rm.dk - Ph.d.-studerende Line Hille Laursen fra Regions Psykiatrien Vest modtager 377.123 kr. til forskningsprojektet: ”Arbejdsrehabiliteringsindsats for deprimerede personer - sygemeldtes, psykiatriens og sagsbehandleres perspektiv”. Kontakt: linelaen@rm.dk
- Konsulent Marianne Sigaard Balleby modtager 100.000 kr. til sin ph.d.-protokol: ”Sundhedsaftaler og deres betydning for psykiatriområdet”. Kontakt: Marianne.Balleby@stab.rm.dk
- Videnskabelig assistent Anita Tønder Nielsen modtager 100.000 kr. til sin ph.d.-protokol: ” Prevention of Mental Health Disorders among Children Experiencing Parental Divorce in the Meeting between Professionals and the Affected Children”. Kontakt: atni@alm.au.dk
Kontakt for yderligere information
- Kommunal formand for Folkesundhed i Midten, Jørgen Andersen fra Syddjurs Kommune, tlf. 8753 5025 / 2486 5359 / ja@syddjurs.dk
- Regional formand for Folkesundhed i Midten, Mette Kjølby fra CFK • Folkesundhed og Kvalitetsudvikling i Region Midtjylland, tlf. 7841 4002 / 4089 3164 / mette.kjoelby@stab.rm.dk