Patienterne scorer den største gevinst, når læger og sygeplejersker kan øve sig på en computer-simulator inden undersøgelsen.
Patienterne scorer den største gevinst, når læger og sygeplejersker kan øve sig på en computer-simulator inden undersøgelsen.
Regionshospitalet Viborg er godt rustet, når startskuddet for den landsdækkende folkeundersøgelse for tarmkræft lyder i begyndelsen af marts. Takket være en fondsbevilling på 900.000 kroner fra ”A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond” har læger og sygeplejersker siden december kunnet øve sig i at udføre tyktarms-undersøgelser på en simulator.
Ved en tyktarms-undersøgelse indføres et kikkertinstrument i tarmsystemet gennem endetarmen. Med simulatoren kan teknikken læres uden at involvere patienter. Uden en simulator ville lægen eller sygeplejersken skulle lære at udføre undersøgelsen på patienter med vejledning fra erfarne kolleger - og med flere komplikationer og øget ubehag for patienten.
Faktisk er simulatoren så intelligent, at den ømmer sig, hvis lægen eller sygeplejersken kommer til at gøre noget, der ville gøre ondt på patienten i virkeligheden. Og kommer kikkertinstrumentet for tæt på tarmvæggen, bliver den rød af ”blod”.
Simulatoren har et bredt udvalg af programmer, som kan bruges til oplæring og vedligeholdelse af færdigheder inden for en lang række undersøgelser af de indre organer som fx tarmsystemet, spiserør, mavesæk, galdeveje, spytkirtelgange og bronkier. Apparaturet er så avanceret, at det kan simulere en konkret patient ved, at man overfører røntgenbilleder til apparaturets hukommelse. På den måde kan lægen i ro og mag holde ”forpremiere” på undersøgelsen eller operationen i naturtro omgivelser, inden operationen finder sted i virkeligheden.
- Mange andre fag, fx piloter, har haft gode erfaringer med at bruge simulatorer. Vores første - og mange andres - erfaringer er, at simulatorer også er særdeles velegnede, når man skal lære at bruge kikkertinstrumenter og vedligeholde sine færdigheder. Men først og fremmest er det en stor fordel for patienterne, at de møder sundhedspersonale, der kan deres kram, sagde ledende overlæge Einar Pahle, da han forleden præsenterede simulatoren for en bredere kreds af kolleger på Regionshospitalet Viborg.
Regionshospitalet Viborg bliver stærkt involveret i folkeundersøgelsen for tarmkræft, der går i gang i begyndelsen af marts. Antallet af patienter i undersøgelsen øges gradvist de første år, men allerede i undersøgelsens første år ventes Regionshospitalet Viborg at skulle modtage 400 patienter til undersøgelse af tarmen, fordi en afføringsprøve har vist tegn på sygdom. Hertil kommer de patienter, der skal opereres, fordi kikkertundersøgelsen konkret har afsløret kræft.
Yderligere oplysninger:
Ledende overlæge Einar Pahle, Kirurgisk Afdeling, Regionshospitalet Viborg, tlf. 7844 6301.