MR-skanning kan muligvis bidrage til at finde de alvorlige former for åreforkalkning, der kan udvikle sig til blodpropper.
MR-skanning kan muligvis bidrage til at finde de alvorlige former for åreforkalkning, der kan udvikle sig til blodpropper.
Det er håbet efter et nyt studie udført på Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, hvor forskere har testet forskellige MR-teknikker med henblik på at kunne se væske i karvæggen i blodårerne til hovedet.
- Det handler om at adskille stabil åreforkalkning fra det såkaldte vulnerable åreforkalkningsplaque, der har øget risiko for at forårsage blodpropper. Vores teori er, at man kan bruge mængden af væske i åreforkalkningen som tegn på, om åreforkalkningen er ved at blive porøs og dermed i risiko for at briste, hvilket er den hyppigste årsag til blodpropsdannelse i hjernen og hjertet, siger undersøgelsens forskningsansvarlige, MSO professor Won Yong Kim fra Aarhus Universitet.
Studiet, som er udført af lægestuderende Lars Ølgaard Bloch i samarbejde med forskere fra MR-Centret på Aarhus Universitetshospital, viser, at nye 3D-MR-metoder påviser væske i karvæggen lige så godt som tidligere anvendte 2D-metoder, men med en bedre rumlig opløsning, og med muligheden for at kunne rekonstruere billeder af åreforkalkningen i 3D forventer forskerne, at det bliver nemmere for lægerne at finde den farlige åreforkalkning.
- Nu skal MR-metoderne stå deres prøve i kliniske studier for at se, om det er muligt ved hjælp af MR-skanning at finde de patienter, som har øget risiko for at udvikle blodpropper til hjernen. På sigt er håbet at kunne forebygge blodpropper ved at identificere højrisiko-patienter og sætte ind med medicinsk behandling, før åreforkalkningen brister og bliver årsag til en blodprop, siger Lars Ølgaard Bloch.
Resultaterne er offentliggjort i artiklen:
Imaging of carotid artery vessel wall edema using T2-weighted cardiovascular magnetic resonance. Journal of Cardiovascular Magnetic Resonance 2014 16:22. Bloch LO, Hansen AY, Pedersen SF, Honge JL, Kim WY, Hansen ES.
Yderligere oplysninger:
MSO professor Won Yong Kim, MR-Centret, Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, tlf. 7845 6134, Yong.kim@ki.au.dk
Lægestuderende Lars Ølgaard Bloch, MR-Centret, Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, lars.olgaard.bloch@studmed.au.dk