Mad, sygdom og planeten
Bedre sundhed starter med en sund politik for landbrug og fødevarer
Om vi bliver syge afgøres af samspillet mellem gener og miljø; og mad er miljø, vi spiser - i kilovis. Videnskabeligt set har madens betydning for helbred og sygdom vist sig at være temmelig kompleks.
På kryds og tværs påvirker indtagelsen af mikronæringsstoffer (vitaminer og mineraler) og makronæringsstoffer (fedt, kulhydrat og protein) risiko for sygdom som kræft og hjerte-kar-sygdom. Denne kompleksitet kan ikke forstås udelukkende gennem randomiserede kliniske undersøgelser (hvor forsøgsdeltagerne efter lodtrækning inddeles grupper), som er blevet beslutningstageres foretrukne leverandør af viden, men kræver en lang række videnskabelige metoder.
Professor ved Aarhus Universitet, dr. med. Ole Færgeman argumenterer sammen med en gruppe internationale hjerteforskere for, at lægernes faglige sammenslutninger i højere grad større støtte en politik for landbrug og fødevarer, der beskytter økosystemerne, bekæmper klimaændringer og fremmer hjerte-sundhed.
- Den nuværende animalske landbrugsproduktion er farlig for både menneskers og planetens helbred, siger Ole Færgeman, der er pensioneret hjerteoverlæge fra Aarhus Universitetshospital.
- En smule kød og mælk afhjælper godt nok underernæring, men de enorme mængder, vi producerer i bl.a. Danmark, bidrager afgørende til klimakatastrofe, ødelæggelse af økosystemer, samt forekomsten af hjertekarsygdom og visse former for kræft.
Læs også:
- Faergeman O, Hugenholtz PG, Caterina RD. Nutrition, food production and health - an agenda also for cardiologists. Eur J Prev Cardiol. 2014 Apr 3.
- AP Simopoulos, PG Bourne og O Faergeman. Bellagio Report on Healthy Agriculture, Healthy Nutrition and Healthy People. J Nutrigenet Nutrigenomics 2013;6:34-42.
Yderligere information:
-
Professor, dr. med. Ole Færgeman, ferryman@mail.tele.dk