30-04-2014
Den offentlige sektor har et stort ansvar for omstillingen til en bæredygtig fremtid og kan påvirke virksomhedernes udvikling af nye løsninger. En konference 15. maj i Aarhus, hvor Region Midtjylland er blandt arrangørerne, viser eksempler på cirkulær økonomi i fuldt flor.
Omstillingen til et mere ressourcebevidst samfund får ny næring, når Region Midtjylland, Forum for Bæredygtige indkøb, Miljøministeriet, samt organisationerne SustaIN og CradlePeople inviterer til konference i Aarhus 15. maj.
Konferencen giver en introduktion til begrebet cirkulær økonomi og knytter det an mod de nationale strategier for ressourcer og affaldsforebyggelse, byudvikling samt indkøbspolitikkers betydning for erhvervsudvikling og innovation.
Minister på talelisten
Blandt oplægsholderne er miljøminister Kirsten Brosbøl samt repræsentanter for den svenske kommune Rönneby, der har lagt kursen om mod cirkulær økonomi. Deltagerne kan også møde Andrew Morlet fra Ellen MacArthur Foundation, en privat organisation, der arbejder for at ”inspirere de nye generationer til at gentænke, gendesigne og bygge en positiv fremtid ved hjælp af cirkulær økonomi”. Danmark er medlem af organisationen på nationalt plan.
Cirkulær økonomi i praksis
Derudover bidrager en række mennesker med deres personlige erfaringer med at indarbejde principperne for cirkulær økonomi i deres organisationer eller virksomheder.
Det er Herning Kommune, der arbejder med at forlænge arbejdstøjets levetid, for til sidst at genføde nedslidt arbejdstøj som computertasker, og Københavns Kommune, der sigter efter bionedbrydelig emballage til skolemad.
Derudover vil konferencedeltagerne møde den østjyske rampeproducent Excellent Systems, der vil sikre genbrug af råvarer ved at tage brugte ramper tilbage.
De vil også stifte bekendtskab med tæppevirksomheden Desso, der har løftet forretningen har indført en take-back-ordning og snart kan producere sine tæppefliser ud fra 100 procent genbrugsfibre. Dette har løftet virksomheden op på et nyt niveau. Endelig medvirker virksomheden Re-Bag, der producerer miljøvenlige poser til blandt andre Irma og Trip-Trap.
Ikke dyrere at være grøn
Konferencen har fokus på, hvilken rolle kommuner og regioner bør spille på vej mod et mere bæredygtigt samfund, fortæller strategisk udvikler Hanne Juel fra Region Midtjylland.
”Konferencen vil gøre det tydeligt, at agendaen om cirkulær økonomi spreder sig i hele verden lige nu, og at der ligger et stort forretningspotentiale og økonomiske gevinster for indkøbere i at stige ombord. Vi vil vise, at man rundt om i indkøbsafdelinger og i planlægnings- og udviklingsafdelinger kan skubbe til de danske virksomheder ved at indgå i samarbejder med dem og efterspørge de ressourcebevidste løsninger”, siger Hanne Juel.
Verden rykker
Hanne Juel nævner som eksempler, at Skotland står midt i en omstilling mod cirkulær økonomi, at der er stor interesse for emnet i Kina, at det franske miljøministerium har oprettet en afdeling for cirkulær økonomi, at EU har indskrevet cirkulær økonomi i det 500 milliarder kroner stor forsknings- og innovationsprogram Horizon 2020, og at tusindvis af betydende og succesrige erhvervskoncerner nu baserer deres forretningsmodeller på cirkulær økonomi.
Konferencen finder sted 15. maj 2014 klokken 10:30-16:00 på Godsbanen i Aarhus – i Katapults teatersal. Pressen er velkommen til at overvære hele eller dele af konferencen.
På Godsbanen afvikles i øvrigt Sustain Festival Aarhus i dagene 15. – 17. maj.
Se invitation og program
Billedtekst:
Hos den hollandske tæppevirksomhed Desso har omstillingen til cirkulær økonomi betydet nye forretningsmuligheder. Om syv år produceres tæppefliserne af 100 procent genbrugsfibre, som virksomheden bl.a. henter via en take-back ordning på tæpperne.
Foto: Desso
Flere oplysninger:
Hanne Juel, strategisk udvikler
Regional Udvikling
Region Midtjylland
Telefon: 2963 0235
hanne.juel@ru.rm.dk
FAKTA om
Ellen MacArthur Foundation. Organisationen arbejder med at samle de 100 største virksomheder globalt omkring agendaen for cirkulær økonomi. Blandt dem, der har sluttet sig til Circular Economy 100-netværket (CE100), er Unilever, Ikea, Vestas og Coca Cola.
Se her, hvem de ti danske medlemsvirksomheder er.
Læs mere om Ellen MacArthur Foundation