Kunst som symbol på liv og håb
På Regionshospitalet Randers spirer kunsten.
Rundt i vindueskarmene i hospitalets nye akutbygning ligger der glasplader i alle farver, og på den hvide væg i en stue vokser et træ frem.
Mellem håndværkere og rengøringsfolk arbejder kunstneren Peter Holst Henckel på et stort udsmykningsprojekt, som omfatter venterum, gangarealer, hospitalsstuer og en udendørs lysgård.
- Vi bad Peter Holst Henckel løse opgaven, fordi han formår at integrere kunsten med de fysiske rammer og bygningens funktioner, fortæller projektleder på byggeriet, Jacob Pedersen. Det er vigtigt, når der bygges nyt, at kunst og bygning hører sammen.
- Peters opgave er at bidrage til at minimere det traditionelle hospitalsindtryk, når man færdes i det nye byggeri, siger Jacob Pedersen.
Inspirationen til det store kunstprojekt fik Peter Holst Henckel på møder med det hospitalspersonale, som fra august måned skal arbejde i det nye akut-afsnit. De har, i takt med at byggeriet er skudt op, udarbejdet en kunststrategi med faglig støtte af museumsinspektør Majbritt Løland fra Randers Kunstmuseum.
Fra dem var budskabet, at patienter og pårørende skal have en positivt og varmt møde med hospitalet, og det førte til temaet for kunstprojektet: Vækst, liv og håb.
Kunsten laves på stedet
Peter Holst Henckel maler direkte på væggene, og han arbejder med en kombination af flere materialer. Glasplader i organiske former vokser ud af malerier, som alle i deres tema og farvevalg kredser om liv og håb, der spirer frem. Udendørs er materialet kobber, som kravler opad mod lyset.
- Det er spændende, at kunsten ikke er i et reservat f.eks. på et galleri eller museum, men at den kan blive en del af menneskers liv, uden at man skal opsøge den, siger Peter Holst Henckel.
- Og det kan være meget produktivt for en kunstner, at der som her er rammer og betingelser. Det er jo ikke for ingenting, at der opstod en bølge af dogmefilm med meget klare rammer, fortæller han. Det giver kreativitet, at man ikke bare skal begynde ved et nulpunkt.
Kunstværkerne bliver færdige i løbet af juni måned.
Det nye akutbyggeri på Regionshospitalet Randers indvies den 21. august.
Yderligere oplysninger:
Projektleder Jacob Pedersen, Regionshospitalet Randers, Tlf. : 40 15 80 73
Fakta om Peter Holst Henckel
Født i 1966 i København.
Peter Holst Henckel er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i København i 1992. Han bor og arbejder i København.
Sammen med Peter Rössel startede han i 1987 udstillingsstedet Baghuset, der blev samlingspunkt for unge konceptuelt arbejdende kunstnere i Danmark, bl.a. Jes Brinch, Lars Bent Petersen og Peter Neuchs.
Peter Holst Henckel er medstifter og redaktør af tidsskriftet Åndsindustri og medstifter af kunstnerringen Globe. I 1998 modtog han Statens Kunstfonds tre-årige arbejdslegat
Peter Holst Henckel har deltaget i centrale udstillinger nationalt og internationalt. Han er desuden repræsenteret bl.a. på Statens Museum for Kunst (Kobberstiksamlingen), ARoS, Horsens Kunstmuseum, Kastrupgaardsamlingen og Det Nationale Fotomuseum i København.