Sommer er lig med udeliv, gør-det-selv-projekter, grill-mad og måske lidt ekstra alkohol. Og den cocktail sender mange en tur på skadestuen. Teamlederen på Skadestuen, Aarhus Universitetshospital fortæller om Top-5 af sommerskader.




Anita Robertson, teamleder og erfaren sygeplejerske på skadestuen under Fælles Akut Afdeling på Aarhus Universitetshospital, afslører her sommerens mest typiske skader og kommer med gode råd til, hvordan du undgår en tur på skadestuen i din ferie.

Sommer er lig med udeliv, gør-det-selv-projekter, grill-mad og måske lidt ekstra alkohol. Og den cocktail sender mange en tur på skadestuen, fortæller Anita Robertson, teamleder på Skadestuen, Aarhus Universitetshospital.

- Når vejret bliver bedre, skal vi i gang med alt muligt. Der skal ske noget, og så er det, vi ser de typiske sommerskader på Skadestuen, siger hun.

Anita Robertsons top 5 over sommerens typiske skader:

1. Trampolinskader
- Vi ser rigtig mange trampolinskader, hvor børn kommer ind med brud på arme og ben. De værste er dem, hvor de falder ned fra trampolinen og får brud på ryggen, siger Anita Robertson.
- Ofte sker skaderne, fordi der er for mange på trampolinen. Vi ser også, at voksne eller fulde studenter lige skal prøve også, og så går det galt.

Sådan undgår du trampolinskaderne
  • Sæt net om trampolinen
  • Undgå for mange personer på trampolinen ad gangen
  • Grav trampolinen ned, så den er i jordhøjde

2. Bistik
En anden genganger på skadestuen i sommerperioden er borgere, der er blevet stukket af en eller flere bier, fortæller den erfarne skadestuesygeplejerske.
- Når vejret er godt, skal gør-det-selv-folket i haven og klippe hæk, og der kan bierne sidde inde. Og det samme gælder, når de søde drikkevarer kommer frem om sommeren, så kommer bierne også, siger hun.
Men det er faktisk ikke alle besøg på skadestuen i forbindelse med bistik, der er strengt nødvendige.
- Nogle kommer til skadestuen, selvom de kun hæver op omkring stikket. Her er de gamle huskeråd som sukker og løg på stikket faktisk nok. Og ellers kan man købe antihistamin i håndkøb på apoteket.

Sådan forholder du dig ved bistik

  • Tag ikke på skadestuen, hvis du kun hæver op lokalt omkring stikket. Behandl med en sukkerknald eller løg og evt. antihistamin, som fås i håndkøb.
  • Tag på skadestuen, hvis du får en allergisk reaktion som udslæt, vejrtrækningsproblemer, svimmelhed og utilpashed.

3. Grillskader
Grillskaderne er en klassiker, som stadig fylder på skadestuen om sommeren.
- Vi ser ikke så mange grillskader, som vi har gjort, fordi gas-grillen er blevet populær. Men vi ser stadig en del om sommeren, siger Anita Robertson.
- Nogle er ikke tålmodige nok og hælder sprit eller andet på grillen. Og så kommer de ind med forbrændinger. Vi har også haft et par stykker, som er kommet ind med røgforgiftning, fordi de har tændt en engangsgrill inde i et telt.

Sådan undgår du grillskader

  • Hæld ikke brandbare væsker på grillen
  • Hold børn væk fra grillen
  • Tænd altid kun op i grillen ude i det fri

4. Cykelskader
Cykling og alkohol er og bliver en dårlig kombination.
- Vi ser rigtig mange fuldeskader om sommeren. Unge der har været til fest på universitetet eller i byen og vælter på cykel, fordi de er berusede. Vi ser især hovedskader, sår, knækkede tænder og brækkede arme og ben. Det er de høje kantsten, der typisk forårsager skaderne, siger Anita Robertson.

Sådan undgår du cykelskaderne

  • Træk cyklen, hvis du er beruset
  • Brug cykelhjelm

5. Gør-det-selv-skaderne
- Om sommeren ser vi mange gør-det-selv-skader, hvor folk fx lige skal rense tagrenden og stiller sig op på stigen, uden at nogen holder den. Så tror de lige, de kan nå det sidste, men det ender typisk med, at stigen skrider, og de falder. Det giver nogle fald med brud på ryggen, bækkenet, arme og ben, siger Anita Robertson.

Sådan undgår du gør-det-selv-skaderne

  • Få altid en person til at holde stigen
  • Husk den sunde fornuft i gør-det-selv-projekter!