Skadestuen på Aarhus Universitetshospital giver gode råd til, hvad du skal gøre, hvis du bliver stukket af en bi eller hveps. Og hvordan du kan forebygge bi- og hvepsestik.
I de kommende uger er det højsæson for bier og hvepse. Og dette år tegner til at blive særlig slemt, fordi de små insekter har haft gode vækstbetingelser på grund af den milde vinter.
På Skadestuen ved Aarhus Universitetshospital fortæller afdelingssygeplejerske Anette Bäckström, at de forventer mange patienter med bi- og hvepsestik i de næste uger. Derfor giver hun her en række gode råd til, hvad man skal gøre, hvis uheldet er ude.
Stop giften
- Det vigtigste er at få brodden ud, så man stopper giften i at strømme ind i kroppen. Man kan for eksempel bruge en pincet eller neglen til at pille brodden ud, men det er vigtigt ikke at klemme på brodden, for så sprøjter man blot mere gift ind i huden, fortæller Anette Bäckström.
Efter stikket vil stikstedet blive hævet, ømt og rødt. Og så er det en god idé at skylle stedet med vand og dæmpe hævelsen med noget koldt, for eksempel en ispose.
- Hvis stikket klør, kan man bruge et kløestillende middel, som fås i håndkøb på apoteket. Og hvis stikket hæver meget og giver kløende udslæt, er det tegn på en allergisk reaktion, som kan behandles med antihistamin. Det bør man dog snakke med sin læge eller vagtlægen om først.
Hvornår bliver det farligt?
Rødme og hævelse fra bi- og hvepsestik kan vare op til en uge og være meget generende. Men hvornår bliver det så alvorligt, at man skal søge læge – eller ringe 112?
- Hvis man er blevet stukket i mund eller hals, skal man søge læge, fordi stikket kan hæve op og påvirke de frie luftveje.
- Ellers skal man være opmærksom på, om symptomerne bliver mere generelle og går ud over det lokale sted, hvor man er blevet stukket. Hvis man for eksempel bliver svimmel, får hovedpine eller kaster op, kan det være tegn på en allergisk reaktion, der i værste tilfælde kan udvikle sig til at være livstruende. Og så skal man ringe 112 med det samme, understreger Anette Bäckström.
- Disse symptomer vil komme få minutter efter, at man er blevet stukket. Så hvis symptomerne først optræder flere dage efter stikket, vil de ikke stamme fra insektstikket.
Hjælp! Jeg er blevet stukket
Fem gode råd til at undgå bi- og hvepsestik
Du kan dog også selv gøre noget for at forhindre, at du bliver stukket. Her er fem gode råd fra Anette Bäckström:
- Lad være med at gå barfodet.
- Slå ikke ud efter bier og hvepse. Sid stille. Hvis de føler sig truet, vil de stikke.
- Sæt låg på søde drikke, når du er udendørs. Især dåsesodavand og dåseøl, for dem kan man ikke se ned i, så de er et godt skjulested for bier og hvepse. Låg til dåser kan købes i de fleste supermarkeder.
- Bier og hvepse elsker generelt søde sager, så pas på med nedfaldsfrugter her i sensommeren. Insekterne kan gemme sig inde i dem.
- Lav evt. en hvepsefælde (f.eks. en flaske med saftevand), som du stiller nogle meter fra, hvor du selv sidder i haven eller på terrassen.