04-12-2014
I denne uge er der gået mere end et år siden, at en nyfødt er kommet til verden i Holstebro med tegn på ilt og sukkermangel i den sidste del af fødslen. Og det er uden, at der er foretaget flere kejsersnit eller indgreb med sugekop.
Umiddelbart efter fødslen måles ph-værdien i navlestrengen. Er ph-værdien under 7 er der udtryk for iltmangel hos barnet, og vil ofte kræve behandling efterfølgende. Ingen fødsler har scoret under 7 i Holstebro.
Det flotte resultat skyldes en flot indsats af jordemødre og læger, med baggrund i arbejdet med Sikre Fødsler, som der arbejdes med på alle fødeafdelinger landet over. En indsats der handler om træning i tolkning af hjertelydskurver, om hyppige time out, hvor der gøres status, og om fastlagte retningslinjer for sparring med en læge eller anden kollega.
Samtidig trænes alt personale i meget akutte situationer og i tværfagligt teamtræning, hvilket medvirker til, at vi kan handle hurtigt og præcist, hvis det bliver nødvendigt, fortæller, chefjordemoder i Hospitalsenheden Vest, Ann Fogsgaard.
Det flotte resultat er også et udtryk for, at det er lykkedes med grundig visitation, således at det udelukkende er lavrisiko - fødslerne, som visiteres til Holstebro.
- Alle fødslerne i vores optageområde er fordelt mellem Regionshospitalerne i Herning og Holstebro (Hospitalsenheden Vest) sådan at, i Herning tager vi alle de fødsler, hvor der på forhånd er en mistanke om, at der kunne vise sig problemer, fortæller chefjordemoder i Hospitalsenheden Vest, Ann Fogsgaard.
Siden den fordeling er kommet i stand, har der været stor fokus på at finde det rette fødested for de ca. 3.000 nye børn, der kommer til verden hvert år hos Hospitalsenheden Vest.
- Det er utrolig vigtigt, at vi rammer rigtigt, og vi holder fast i forudsætningen om, at fødslen skal forventes at forløbe normalt for at føde i Holstebro. Dermed skabes helt trygge rammer omkring fødslerne i Holstebro. Er der den mindste mistanke om, at der kan opstå komplikationer under fødslen så vælger vi at visitere til Herning. Men vi har selvfølgelig døgndækning med læge i Holstebro, og vi kan desuden trække på både Akutafdelingen, Anæstesiafdelingen og Intensivafdelingen i Holstebro, hvis der pludselig viser sig en risikabel situation, fortæller Ann Fogsgaard.
Når de ressourcer er til stede, og antallet af fødsler med svære komplikationer har vist sig så lavt, som tilfældet er, så er det tydeligt, at patientsikkerheden fortsat er høj i Holstebro.
- I Holstebro er der rammer, der giver mulighed for at skabe en rolig og afslappet atmosfære omkring fødslen, hvilket har gunstig indvirkning på dannelse af oxytocin, som er det hormon, der hjælper til at danne veer. Det er afgørende for os at arbejde med, hvordan de rolige og trygge rammer kan overføres til det nye hospital, når også fødslerne flytter med til Gødstrup i 2017, tilføjer Ann Fogsgaard.
Fakta
- Ph er et tal for barnets iltmætning. Denne måles i en blodprøve, som tages fra navlesnoren lige efter fødslen.
- Ph < 7 er udtryk for iltmangel hos barnet, og vil ofte kræve behandling efterfølgende.
Flere oplysninger
- Hospitalsdirektør, Henning Vestergaard,
tlf. 7843 8530 Chefjordemoder, Ann Fogsgaard, tlf. 7843 4703
opdateret: 04-12-2014
Billeder til download kan frit anvendes i forbindelse med redaktionel omtale af indholdet i denne pressemeddelelse, når Region Midtjylland anføres som kilde