25.04.2016

Hjertekirurger diskuterer optimering af behandlingen - fra brystsmerterne opstår til patienten er hjemme igen efter hjerteoperationen

Hjertekirurger og hjerteanæstesiologer på Aarhus Universitetshospital holder fredag 29. april et internationalt symposium om, hvordan de kan optimere og raffinere forløbet for patienter, som bliver hjerteopereret.

- Vi laver rigtigt god hjertekirurgi, og vi passer godt på patienterne både under operationen og bagefter på intensivafdelingen. Men måske vil patienterne kunne klare operationen bedre, hvis vi optimerer deres medicin inden operationen. Og måske skal vi have større fokus på, hvordan patienterne har det i de første måneder efter operationen, siger professor og overlæge Vibeke Hjortdal.

Symposiet er arrangeret i forbindelse med, at læge Laura Sommer Hansen fredag eftermiddag forsvarer sit ph.d.-projekt ved Aarhus Universitet, hvor hun har set på, hvad der sker, når den hjerteopererede patient er taget hjem. Hendes ph.d.-projekt viser, at på trods af en generelt stigende og høj overlevelse efter hjerteoperation, har patienterne fortsat en risiko for død, komplikationer og påvirket funktionsniveau i månederne efter operation.

Forud for ph.d.-forsvaret har Aarhus Universitetshospital arrangeret et symposium med international deltagelse af bl.a. hjertekirurgen William Gaynor fra The Children's Hospital of Philadelphia i USA. Han skal fremlægge fordele og ulemper ved at give binyrebarkhormon for at dæmpe uhensigtsmæssige reaktioner fra immunforsvaret på en hjerteoperation.

Første del af symposiet har fokus på, hvordan ultralydsundersøgelser med små bærbare ultralydsapparater kan bruges til at finde ud af, om patienternes hjerte og kredsløb kan optimeres med medicin inden operationen.

En original forsknings-ide er centrum for anden del af symposiet. Lektor, ph.d. Simon Tilma Visitisen har udtænkt en metode, hvor han udnytter data fra EKG- og blodtryks-målinger hos nyopererede hjertepatienter til at vurdere, om patienten har for lidt eller for meget væske i kroppen.

Laura Sommer Hansens ph.d.-projekt viser, at en del hjerteopererede patienters hjertepumpefunktion falder midlertidigt i månederne efter operationen. Nogle af patienterne kan have behov for at få tappet væske ud af hjerte- eller lungesækken eller have behov for at få justeret deres medicin.

- Vi skal sikre, at vi får fundet og hjulpet disse patienter, selv om de er taget hjem fra hospitalet. Ph.d.-projektet viser, at patienterne får et bedre funktionsniveau, hvis vi følger dem tættere i månederne efter operationen, siger Vibeke Hjortdal.

Flere oplysninger

  • Professor og overlæge Vibeke Hjortdal, tlf. 7845 3014 / 3113 5103