06.04.16
Patienter med lettere skader i f.eks. foden, knæet, hoften eller skulderen kan nu blive mødt af en fysioterapeut på Skadestuen i Horsens.
Mange steder ser fysioterapeuter først de tilskadekomne patienter, når patienterne er kommet i behandling.
Men en erfaren fysioterapeut kan med fordel komme meget tidligere på banen i patientforløbet. Det viser erfaringerne fra Hospitalsenheden Horsens, som igennem to år har testet effekten af at lade fysioterapeuter indgå i behandlerteamet i Skadestuen.
Det er denne ordning, som nu gøres permanent.
Fælles om både undersøgelse og behandling
Fysioterapeuterne vil i et tæt samarbejde med sygeplejerskerne og skadestuens øvrige team stå for at undersøge og behandle patienter med lettere skader i det såkaldte bevægeapparat. Det gælder skader i led, muskler, knogler og tilhørende sener, ledbånd og brusk.
Skaderne opstår typisk i forbindelse med fritidsaktiviteter og havearbejde, som der er højsæson for netop nu.
- Vores erfaringer viser, at en erfaren fysioterapeut kan gøre rigtig god gavn i Skadestuen, hvor skaderne ofte er nogle, som terapeuten har set og været med til at behandle mange gange før i samarbejde med en læge eller en sygeplejerske, og som terapeuten eventuelt også har været inde over med henblik på genoptræning, forklarer afdelingsfysioterapeut Mikael Elsborg fra Hospitalsenheden Horsens.
- Men er der tegn på brud eller ledskred, som kræver et røntgenbillede, så tilkalder vi naturligvis fortsat en læge, forklarer Mikael Elsborg.
Det særlige ved det tværfaglige team er, at flere faggrupper bidrager med mere viden og flere færdigheder, der tilsammen kan forbedre behandlingen for patienterne, understreger teamet.
En gevinst for patienterne
Fysioterapeuterne vil være i Skadestuen dagligt alle ugens dage fra først på eftermiddagen og til ud på aftenen. Det er i dette tidsrum, hospitalets Akutafdeling modtager flest nye tilskadekomne patienter, og hvor skaderne netop ofte er relateret til bevægeapparatet.
Udover endnu højere kvalitet i skadestuebehandlingen er det ambitionen at opnå kortere ventetider.
- Eftermiddagstimerne er den tid på døgnet, hvor vi har allermest travlt på Skadestuen, fordi fritidsaktiviteterne tager til i dette tidsrum. Derfor har vi fået det organiseret sådan, at vi har flest ressourcer til rådighed om eftermiddagen, siger afdelingssygeplejerske Susanne Buch Vinther fra hospitalets Akutafdeling.
- Som akutfunktion vil vi imidlertid altid prioritere de mest akutte og svært tilskadekomne patienter først. Derfor ser vi frem til at få den hjælp, som fysioterapeuterne kan tilbyde. Det kan gøre, at nogle lettere tilskadekomne patienter kommer hurtigere til, siger Susanne Buch Vinther.