16.08.2016

Kvindeafdelingen på Hospitalsenheden Horsens har ansat en flexjordemoder, som bliver kaldt, når afdelingen har brug for det. Og det har den ofte her i august, hvor fødselstallet boomer.

Der sker noget ekstraordinært på babyfronten rundt på de danske fødeafdelinger lige nu. 

På Fødeafsnittet i Horsens, som tager imod fødende fra Horsens, Hedensted, Odder og Skanderborg, ser august måned ud til at slå alle foreløbige rekorder med 235 forventede fødsler. Det er 30 % flere babyer end i samme måned sidste år.

Med udsigt til den travle sommer - og i særdeles den travle sensommer - besluttede afdelingens ledelse i forsommeren at ansætte hospitalets første flexjordemoder.
Flexjordemoderen har ikke nogen faste vagter, men står klar derhjemme ved telefonen og kan blive kaldt imellem kl. 6.00 og 14.00. Det kan være for at hjælpe kollegerne på fødeafsnittet, i barselsambulatoriet og/eller hospitalets jordemoderkonsultation.

- Jeg trives godt med at være på tilkaldevagt og den uforudsigelighed, der ligger i ikke at vide, om jeg skal på arbejde, og hvilke opgaver, jeg skal løse, forklarer hospitalets nye flexjordemoder Jette Wøhlk, som snart har hele 30 års erfaring som jordemoder på Grønland og flere danske hospitaler. De seneste 2 1/2 år på hospitalet i Horsens.

- Det kræver naturligvis en høj grad af omstillingsparathed at være så meget på tilkald. Til gengæld er jobbet meget afvekslende, og man holder sig opdateret på alle de områder, man kan blive kaldt til.

Nødvendig fleksibilitet

Ansættelsen af flexjordemoderen er ifølge chefjordemoder Jeanette Ziska et af flere tiltag, som afdelingen har gennemført, for at kunne give de ekstraordinært mange fødende en god oplevelse og sikre de ansattes arbejdsmiljø.

- Det giver en vis ro at vide, at flexjordemoderen kan kaldes, når der pludselig opstår sygdom, og ved de peaks, som uvilkårligt følger med fødsler. Det er en nødvendig fleksibilitet, siger chefjordemoderen Jeanette Ziska fra Hospitalsenheden Horsens.

Flexjordemoderen er ansat til i gennemsnit at arbejde 28 timer om ugen fordelt hen over 12 uger, men aldrig mere end 50 timer om ugen.

Ansættelsen finansieres af finanslovsmidler, som blev fordelt i foråret med henblik på at styrke beredskabet på landets fødeafdelinger.

Flere oplysninger

  • Jeanette Ziska, chefjordemoder, Kvindeafdelingen, Hospitalsenheden Horsens, jeanzisk@rm.dk / tlf. 2159 1826
  • Jette Wøhlk, jordemoder, Kvindeafdelingen, Hospitalsenheden Horsens, jettwoeh@rm.dk