08.12.2016

Der er gode erfaringer med at give psykiatriske patienter mulighed for selv at bestemme, hvornår de vil indlægges. Det viser projektet med brugerstyrede senge, som psykiatrien i Region Midtjylland deltager i.

Som led i det nationale projekt Brugerstyrede senge har nogle patienter siden 2013 haft mulighed for selv at bestemme, hvornår de havde brug for en indlæggelse i en af de fem ekstra senge, der fungerer som brugerstyrede senge ved afdelingerne P og Q på Aarhus Universitetshospital i Risskov.

Erfaringerne her fra er så gode, at psykiatri- og socialledelsen nu har besluttet at udbrede konceptet til alle almenpsykiatriske voksenafdelinger i regionen inden for de kommende to år.

Regionpsykiatrien Midt er allerede godt i gang og har netop tegnet kontrakt med to patienter.

De gode erfaringer

Formand for det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde, Henrik Gottlieb Hansen, hæfter sig særligt ved, at erfaringerne i Region Midtjylland viser, at patienter med kontrakt på en brugerstyret seng oplever, at de mestrer sygdommen bedre, og at det giver dem overskud til at prøve at komme sig i stedet for at skulle kæmpe for indlæggelse.

 - Men jeg ser også store perspektiver i, at erfaringerne herudover viser, at patienternes samlede forbrug af sengedage reduceres betydelig, siger Henrik Gottlieb Hansen.

Ca. 19 % af de patienter, som har kontrakt på en brugerstyret seng i Region Midtjylland, har slet ikke har været indlagt efter de har fået kontrakt.

Desuden viser erfaringerne, at den nemmere adgang til indlæggelse betyder, at patienterne lader sig indlægge, inden symptomerne forværres væsentligt.

Patientstyret indlæggelse

Det er særligt sårbare patienter med mange eller lange indlæggelser, som tilbydes en kontrakt. Kontrakten indebærer, at patienten selv kan beslutte, hvornår vedkommende har behov for indlæggelse og selv ringer direkte til sengeafsnittet og aftaler indlæggelse.

Både patienter og pårørende understreger vigtigheden af, at den patientstyrede indlæggelse foregår på det afsnit, hvor man er kendt.

 En patientstyret indlæggelse må vare i op til fem døgn, og der skal være 14 dage mellem de patientstyrede indlæggelser.

 I løbet af de kommende to år vil mindst 345 patienter have kontrakt på en patientstyret indlæggelse i Region Midtjylland.

Fakta

I april 2013 udmøntede Sundhedsstyrelsen på baggrund af satspuljeaftalen 2013-2016 i alt 62 mio. kroner til et treårigt forsøg med etablering af brugerstyrede senge i psykiatrien. I en treårig forsøgsperiode er der indført 21 brugerstyrede senge fordelt på alle fem regioner i Danmark.

Region Midtjylland fik satspuljemidler til fem brugerstyrede senge som led i det nationale projekt.

De fem senge er etableret som ekstra senge ved afdelingerne P og Q Aarhus Universitetshospital i Risskov. Ind til i dag har ca. 160 patienter fået kontrakt på en af de fem senge.

Flere oplysninger

Henrik Gottlieb Hansen, formand for det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde, telefon 2129 9726.