03.02.2016
Spring foran i køen, hvis det haster. Som et forsøg indførte Lægevagten i Region Midtjylland en akutknap, der gjorde det muligt at komme foran i køen. Pilotprojektet er nu slut, og de foreløbige resultater er i hus.
Er du kommet alvorligt til skade, og haster det med at komme igennem til lægevagten? Så tryk 9. Det er ideen bag det pilotprojekt, som den ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet, Jonas Fynboe Manniche Eberts, står bag. Efter to uger er projektet afsluttet, og han står nu tilbage med det foreløbige resultat.
- Ca. 5000 borgere har haft muligheden for at bruge akutknappen i forsøgsperioden. Ud af dem er der i alt 144 borgere, som har brugt den. Jeg forventede, at mellem 3-5 pct. ville bruge den, og vi er landet på 2,9 pct., så det er jo meget tæt på, fortæller han.
Dermed stemmer resultaterne fra lægevagten i Region Midtjylland overens med de udenlandske tendenser. I Holland, hvor man allerede har indført en lignende løsning, er det ca. 2-3 pct., der benytter sig af den.
Hvad siger forsøgspersonerne?
Formålet med pilotprojektet var at undersøge, om akutknappen kan give mere tryghed og tilfredshed med Lægevagten, og om borgerne kan bruge den relevant. Om det har haft den ønskede effekt, skal Jonas Fynboe Manniche Eberts nu hjem og analysere på.
- Både lægerne i Lægevagten og de borgere, der har benyttet akutknappen, har efterfølgende udfyldt spørgeskemaer. Dem skal jeg analysere på de næste måneder, så jeg kan danne mig et billede af effekten, siger han.
Hvis pilotprojektet falder godt ud, er det planen at gennemføre et længerevarende forsøg. Det vil foregå sideløbende i Region Hovedstaden og i Region Midtjylland.