24.02.2016
En sms og så står de klar. På alarmcentralens ”go” rykker lokale 112-førstehjælpere ud og hjælper ved mistanke om hjertestop. Regionsrådet i Region Midtjylland ønsker fem nye 112-førstehjælperordninger i en toårig periode.
Når et menneske falder om med hjertestop, tæller hvert minut. Det er derfor afgørende, at der ydes hurtigt og korrekt førstehjælp. På den baggrund indførte Region Midtjylland i 2011 otte 112-førstehjælperordninger, hvor lokale borgere får uddannelse i hjerte-lunge-redning og brug af hjertestarter, så de ved mistanke om hjertestop hurtigt kan yde førstehjælp, indtil ambulancen kommer.
På bare få år er antallet af sådanne ordninger steget til 21, og yderligere fire kommer til i løbet af 2016.
- Erfaringer viser, at ordningerne bliver brugt i lokalområderne. De områder, hvor der er længere til den professionelle hjælp, er det her et rigtig godt redskab, der kan redde liv. Den tryghed, det giver, vil vi gerne skabe flere steder i regionen, siger regionsrådsformand i Region Midtjylland, Bent Hansen (S).
Fem nye ordninger
På baggrund af succesen søger Region Midtjylland derfor støtte til at oprette og drive fem nye 112-førstehjælperordninger i en toårig periode. Det blev vedtaget på onsdagens regionsrådsmøde.
Også Else Ammitzbøll, der er direktør i Præhospitalet i Region Midtjylland og dermed bl.a. har ansvar for førstehjælperordningerne, mener, at de fungerer.
- Vi kan se, at det skaber rigtig meget tryghed, at der er nogen i lokalområdet, der kan hjælpe til, indtil ambulancen er fremme. Det er et godt supplement til vores professionelle beredskab, siger hun.
Det er Sundheds- og Ældreministeriet, der afgør, om regionen får den ønskede støtte til oprettelse og drift af fem nye førstehjælperordninger Sker det, vil de nye ordninger træde i kraft i løbet af 2016 og være i drift frem til 2018. Regionen vil således i denne periode have i alt 30 førstehjælperordninger.