18.02.2016

Mandag 22. februar takker Hospitalsenheden Vest sygehusets frivillige patientstøtter for deres store engagement.

De viser vej, skænker te og kaffe, tager gerne en god snak, og læser højt: De kaldes patientstøtter, og er stedfortrædere for de pårørende, der ikke kan være med på hospitalet.

Der er en god chance for, at du møder en af patientstøtterne, når du besøger et af hospitalerne i Herning og Holstebro, for Hospitalsenheden Vest har cirka 93 frivillige tilknyttet – 87 fra Røde Kors og seks fra Kræftens Bekæmpelse.

Afdelingerne i Hospitalsenheden Vest sætter stor pris på samarbejdet med de frivillige - et samarbejde, som for nogle afdelingers vedkommende snart går 10 år tilbage. I anledning af det gode samarbejde har hospitalsledelsen derfor inviteret alle patientstøtter til et takkearrangement mandag 22. februar.

Det er noget, som hospitalet har valgt at gøre til en årlig begivenhed for at anerkende de frivillige, siger sygeplejefaglig direktør Ida Götke:

- Vores frivillige patientstøtter fortjener stor anerkendelse for deres indsats, for de får meget positiv respons for deres tilstedeværelse på sygehuset fra patienterne og afdelingerne. Så det er et samarbejde, som vi ser et godt potentiale i at bevare og videreudvikle.

Lisbeth Balle, rådgiver ved Kræftrådgivningen i Herning og koordinator for de sygehusfrivillige fra Kræftens Bekæmpelse, hilser muligheden for at udvide samarbejdet velkommen:

- Kræftens Bekæmpelse indgår gerne i yderligere samarbejde på onkologisk ambulatorium, og vil gerne være med til at bidrage med flere frivillige, da vi oplever fin interesse fra folk i at blive sygehusfrivillige, siger Lisbeth Balle. Hun tilføjer, at foreningen i sin hvervning er med til at sikre et godt match mellem afdelingen og de frivillige:

- Det allervigtigste er, at man som frivillig er robust, omsorgsfuld og stabil. Og så skal man naturligvis have lyst til at gøre en forskel i folks liv.

Onkologisk Afdeling har haft et samarbejde med en fast gruppe på seks sygehusfrivillige fra Kræftens Bekæmpelse i fem år, og Lisbeth Balle er ikke i tvivl om, hvad det er, at de er særligt gode til:

- De er gode til at opfange, hvad folk har brug for. De er gode lyttere, som forstår at skabe stemning, liv og miljø. Desuden er det en stor fordel, at de kan dele viden om, hvad der findes af tilbud i Kræftrådgivningen, for eksempel sorggrupper for unge med kræft og en gruppe for kræftramte mænd.

Yderligere information

  • Sygeplejefaglig direktør Ida Götke, Hospitalsenheden Vest tlf. 20 48 06 89.

  • Rådgiver Lisbeth Balle, Kræftrådgivningen i Herning, tlf. 30 38 15 44.

Takkearrangementet for hospitalets frivillige er blevet en årlig tradition.
Foto: Kommunikation / Hospitalsenheden Vest.

Fakta

Hospitalsenheden Vest har p.t. cirka 93 sygehusfrivillige på sygehusene i Herning og Holstebro:  

  • Onkologisk sengeafsnit i Herning har seks frivillige tilknyttet fra Kræftens Bekæmpelse.
  • Regionshospitalet Herning har 59 frivillige patientstøtter fra Røde Kors.
  • Regionshospitalet Holstebro har 28 frivillige patientstøtter fra Røde Kors.

For at blive frivillig skal man være myndig, dvs. over 18 år, have relevant erfaring og så skal der være et godt match mellem den frivilliges profil og  afdelingens type af patienter og behov. Derfor kommer man først til en indledende samtale med foreningen.

De frivillige bliver undervist i adfærd, tavshedspligt og håndhygiejne på hospitalet, og bliver også den vej rundt godt klædt på til rollen som frivillig.  

Hospitalsafdelingerne og de frivillige hjælpere mødes et par gange om året for at udveksle ideer, erfaringer og viden for at videreudvikle samarbejdet omkring patienterne. 

Frivilligordningen har eksisteret på Regionshospitalet Herning siden 2006, og på Regionshospitalet Holstebro siden 2014.