AUH om børnehjerter
Vi er stadig det mest kvalificerede center
04.02.2016
I en artikel i Jyllands-Posten 4. februar kritiseres Aarhus Universitetshospital for at have givet misvisende oplysninger i en sag om centralisering af børnehjertekirurgien.
Hospitalet svarer på kritikken og fastholder, at de fortsat er det bedste bud som center for børnehjerte-kirurgi.
- Jeg ærgrer mig over, at vi har været upræcise og at der er fejl i vores notat til Sundhedsstyrelsen, siger Claus Thomsen, lægefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital.
Men samtidig hæfter han sig ved, at kritikpunkterne intet sted sætter spørgsmålstegn ved kvaliteten og overlevelsen.
- Vi kan sagtens måle os med Rigshospitalet på overlevelsestallene. Vi har også ønsket at sammenligne tal fra 2015 fra Landspatientregisteret, men Sundhedsstyrelsen har ikke ønsket at inddrage disse tal.
Sundhedsstyrelsen har også været bekymret for funktionens robusthed i Aarhus.
- Den bekymring er grundløs, for vi har dokumenteret, at Aarhus Universitetshospital har behandlet flest børn, har høj kvalitet og størst forskningsproduktion inden for børnehjerteområdet, siger Claus Thomsen
- Desuden har vi vist, at det i en periode med udskiftninger og udfordringer på personalesiden har været muligt at fastholde en høj aktivitet og kvalitet.
Fakta
Nedenfor svarer Aarhus Universitetshospital på de væsentligste kritikpunkter i Jyllands-Postens artikel.
Sundhedsstyrelsen har besluttet, at børnehjertekirurgien i Danmark skal samles i ét center. I øjeblikket er Sundhedsstyrelsen i gang med at overveje, om funktionen skal placeres på Aarhus Universitetshospital eller Rigshospitalet.
I den forbindelse er der i en artikel i Jyllands-Posten 4. februar rejst tvivl om, hvorvidt Aarhus Universitetshospital har givet forkerte oplysninger til Sundhedsstyrelsen i løbet af sagsbehandlingen.
Kritikpunkt:
”Børnekardiologerne på Børneafdelingen:
Der er to stuegangsgående overlæger, som varetager opgaverne i forhold til børn med medicinske og medfødte hjertelidelser på Børneafdelingens Sengeafsnit A40.”
Svar fra Aarhus Universitetshospital:
Tallet er misvisende: Det kunne læses som om, at der er to fuldt uddannede børnehjertelæger på Børneafdelingen.
Det er korrekt, at vi kun har én fuldt uddannet børnelæge med uddannelse i hjertesygdomme hos børn. Men det børnekardiologiske team består både af en børnelæge og voksenhjertelæger med ekspertise i medfødte hjertesygdomme hos børn.
Kritikpunkt:
”Der har været sået tvivl om, hvorvidt de fysiske rammer for børnehjertekirurgien er fremtidssikret i byggeriet af Det Nye Universitetshospital i Aarhus (færdigbygget 2019) med fleksibel og moderne arkitektur og specifikt fokus på at kunne imødekomme fremtidens krav til teknik, behandlingsformer og arbejdsmetoder.”
Svar fra Aarhus Universitetshospital:
Der er allerede bygget et nyt børneintensivt afsnit. Byggeriet er bevilget og sat i gang inden det egentlige byggeri af Det Nye Universitetshospital.
Kritikpunkt:
” (Børnehjertekirurg) Vibeke Hjortdal har superviseret eller samopereret 36 gange i 2013 og 30 gange i 2014."
Svar fra Aarhus Universitetshospital:
Aarhus Universitetshospital erkender, at der er fejl i notatet fra nov. 2015 og at de angivne tal for operationer foretaget under supervision er forkerte. Af notatet fremgår dog også, at børnehjertekirurg Vibeke Hjortdal selv har opereret 27 gange i 2013 og 43 gange i 2014, og disse tal er korrekte.