Europæiske hornhindespecialister mødes i Aarhus i weekenden
21.01.2016
600 danskere har hvert år brug for en hornhindetransplantation for at bevare deres øje, få bedre syn eller for at slippe for smerter. Men desværre er Danmark et af de lande i Europa, hvor det er svært at få tilstrækkeligt med donorer.
Globalt er hornhindesygdom en af de hyppigste årsager til nedsat syn og blindhed. I Europa har nogle lande et veludviklet system til indsamling af donorhornhinder fra afdøde, mens der i andre lande ikke kan indsamles et tilstrækkeligt antal donorvæv til at dække behovet.
Derfor er det målet at lære af de lande, der har effektive donationssystemer, når den europæiske sammenslutning af hornhindebanker, European Eye Bank Association, holder årsmøde i Aarhus 22. og 23. januar.
Mødet arrangeres af Den Danske Hornhindebank, Øjenafdelingen, Aarhus Universitetshospital.
Stigning i antal donationer
”Knap 200 teknikere, forskere og øjenlæger fra 23 lande mødes for at udveksle erfaringer om, hvordan hornhindedonation bedst fremmes, hvordan hornhinder bedst opbevares og vurderes i hornhindebankerne, og hvordan en hornhindetransplantation bedst udføres,” siger Jesper Hjortdal, klinisk professor, overlæge på Øjenafdelingen, Aarhus Universitetshospital.
Til forskel fra organtransplantationer kan hornhindevæv udtages helt op til tre døgn efter dødens indtræden, og derfor kan langt de fleste afdøde være hornhindedonorer.
- I Danmark er antallet af hornhindedonationer heldigvis stigende, og det er håbet, at vi indenfor få år vil være selvforsynende. På basis af erfaringer i lande med et effektivt donationssystem vil vi på mødet blandt andet diskutere, hvordan de enkelte lande når målet om selvforsyning, siger Jesper Hjortdal, klinisk professor, overlæge fra Øjenafdelingen.
Jesper Hjortdal har de seneste 3 år været formand for den europæiske sammenslutning og afløses i forbindelse med mødet af en kollega fra Bristol i England.