12.07.16

Fødeafdelingen i Hospitalsenheden Vest har mere end
halveret antallet af fødselslæsioner blandt
førstegangsfødende, blandt andet takket være et godt
håndgreb under fødslen.

Stærk ledelsesmæssig opbakning, et fælles fokus på forbedringer samt uddannelse og certificering af alle fødselslæger og jordemødre i Fødeafdelingen på Regionshospitalet Herning og Holstebro betyder, at antallet af førstegangsfødende med fødselslæsioner er mere end halveret i løbet af de sidste tre år.

Fødeafdelingen søsatte forbedringsprojektet "Færre Fødselslæsioner" i foråret 2013, fordi antallet af fødselslæsioner blandt førstegangsfødende året forinden var på 8 procent. Et tal, der på daværende tidspunkt lå lidt over landsgennemsnittet og den fastsatte nationale standard på seks procent. Forbedringsprojektet er netop afsluttet, og tallet er bragt ned på cirka 3 procent af alle førstegangsfødende.

Det er overlæge Ole Bredahl Rasmussen glad for, fordi udviklingen ser ud til at fortsætte:

- I 2015 var vi et af de fødesteder i landet, der lå lavest i antal af fødselslæsioner blandt de førstegangsfødende, og den gode tendens ser ud til at fortsætte. Vi er glade for, at vi indtil videre har kunnet skåne godt 100 førstegangsfødende for de sværeste bristninger i mellemkødet, der kan påvirke endetarmsmusklen og give irriterende gener. Blandt andet kan det være svært at holde på luft og afføring, hvilket desværre kan blive en social hæmsko. Vi er derfor meget fokuserede på at bringe antallet af fødselslæsioner så langt ned som muligt.

Fakta om Færre Fødselslæsioner

Færre Fødselslæsioner i Hospitalsenheden Vest bygger på gode erfaringer fra andre fødesteder i bl.a. Danmark og Norge med lignende uddannelsesforløb.

I løbet af projektet er 20 fødselslæger og 100 jordemødre blevet uddannede i teori og praksis og certificerede efter, at de gennemførte tre rigtige fødsler med en ny tjekliste.
Alle fødselslæger får som en del af pakken desuden mulighed for at øve sig på at tage barnet med sugekop via simulation.

Tjeklisten består af fire trin:

  1. Forventningen om at holde igen afstemmes i god tid med den fødende.
  2. Ved fødslen hejses sengen højt op, så der er godt udsyn til
    mellemkødet.
  3. Ved fødslen lægges hele hånden på barnets hoved.
  4. Ved fødslen anvendes et såkaldt "pistolgreb" for at støtte
    mellemkødet, og det gør det nemmere at få barnets hoved ud uden følgeskader.


Alle ansatte fødselslæger og jordemødre kommer igennem
uddannelsesforløbet og bliver certificerede.

Foto

  • Det vedhæftede foto kan frit anvendes i forbindelse med omtale af denne pressemeddelelse (foto: Hospitalsenheden Vest).

Yderligere Oplysninger

  • Overlæge Ole Bredahl på 6089 3514