11.07.16
For første gang er det lykkedes kirurger ved Aarhus Universitetshospital at genskabe et helt urinrør på en ung mand ved brug af forhud fra en tvilling.
En ung mand midt i tredivere har endelig fået noget, han ikke har haft før – et normalt, velfungerende urinrør. Det nye urinrør er konstrueret ved transplantation af væv fra hans enæggede tvillings forhud, og det er første gang nogensinde, det er lykkedes kirurger at genskabe et helt urinrør ved brug af væv fra forhuden fra en enægget tvilling.
Manden er født med et misdannet urinrør på grund af lidelsen hypospadi, der rammer cirka en ud af 250 drengebørn og medfører, at man fødes med et misdannet urinrør, der er for kort og udmunder abnormt på undersiden af penis.
Nogle patienter oplever i voksenalderen forsnævringer i urinrøret, vandladningsproblemer, peniskrumninger og kosmetiske gener. Ofte er der behov for en rekonstruktion af urinrøret for at afhjælpe problemerne, og Urinvejskirurgisk Afdeling K på Aarhus Universitetshospital kan som det eneste sted i landet tilbyde patienterne behandling og opfølgning.
For lidt forhud
Ved de komplicerede rekonstruktioner er der som regel behov for kirurgisk fjernelse af hele det misdannede urinrør, som herefter kan erstattes med et urinrør skabt af ubehåret hud, som man har meget lidt af i form af forhuden og huden bag ørerne.
"Forhuden er som regel opbrugt i tidligere rekonstruktioner, og i mangel på bedre anvender man mundslimhinde til opbygning af et nyt urinrør, men det kan medføre postoperative gener som smerter i munden, sovende fornemmelse og arvævsdannelse,” siger urinvejskirurg og overlæge Yazan F. Rawashdeh fra Aarhus Universitetshospital.
Derfor er han meget begejstret over, at det nu er lykkedes for ham og hans hold at genskabe et urinrør af forhud fra en patients tvilling. Patienten var i forvejen opereret mere end 20 gange og havde inden rekonstruktionen mange gener som følge af et fuldstændigt aflukket og skrumpet urinrør på grund af arvæv.
I januar 2015 foretog lægerne første stadie af operationen, hvor det misdannede urinrør blev fjernet og erstattet af tvillingebroderens forhud. I december færdiggjorde man operationen og rekonstruktionen af det helt nye urinrør med succes.
”Vi har netop haft manden til kontrol her et halvt år efter operationen og kunne konstatere normal funktion og kosmetik som følge af det kirurgisk opbyggede urinrør. Begge brødre har det godt, og operationerne foregik uden komplikationer,” siger Yazan F. Rawashdeh.
Fakta:
- Børneurologisk afsnit under Urinvejkirurgisk Afdeling K og Børneafdeling A på Aarhus Universitetshospital har landets største erfaring med behandling af hypospadi og udfører 150 – 200 operationer på børn årligt.
- Bag operationerne står overlægerne Yazan F. Rawashdeh og Gitte M. Hvistendahl, som er urinvejskirurger med speciale i børneurologi og rekonstruktiv kirurgi og følger patienterne både i barne- og voksenalderen.
- Nu er det for første gang lykkedes at rekonstruere et helt urinrør ved brug af væv fra en patients enæggede tvillingebrors forhud.
- Cirka 1 ud af 250 drenge er født med misdannelsen og antallet er formentlig stigende. Man ved ikke præcist hvorfor, men man mistænker hormonforstyrrende stoffer i miljøet som medvirkende årsag.
- Organ- og vævstransplantationer mellem enæggede tvillinger er velkendte og har som regel gode resultater, fordi tvillingerne deler samme genetiske ophav. Derfor er der heller ikke behov for anvendelse af immundæmpende medicin for at undgå afstødning.
Arkivfoto: Overlæge Yazan F. Rawashdeh på operationsstue.
Foto: Tonny Foghmar, Aarhus Universitetshospital