Overlæge Thøger Persson Krogh og sejleren Anne-Marie Rindom på Team Danmark klinikken i Aarhus. Privatfoto

Når der i den kommende måned afholdes Olympiske Lege i Rio, Brasilien, er der repræsentanter med fra Region Midtjylland. Ikke som aktive atleter, men som yderst nødvendige hjælpere.

Det er overlæge Thøger Persson Krogh og forskningsstuderende Anne Mohr Drewes. De flyver af sted på søndag for at være klar, når de olympiske dage bliver skudt i gang.

To års forarbejede
– Jeg kan ikke forestille mig, hvad der skal kunne overgå det her, fortæller Thøger Persson Krogh, der til dagligt som overlæge er tilknyttet Idrætsklinikken og Reumatologisk Afdeling på Regionshospitalet Silkeborg. Han har siden 2014 været den ansvarlige læge i Team Danmark. Nu venter den største oplevelse i hans karriere indenfor idrætsmedicinen. Først alle forberedelserne sammen med de 120 sportslige deltagere og så selve afviklingen under alle konkurrencerne.
Det meste af sin tid hos Team Danmark har Thøger Persson Krogh brugt på udredning og diagnostik af skader og efterfølgende behandling og genoptræning. Op mod og under OL er det desuden Thøger Persson Kroghs opgave at undgå så meget sygdom blandt atleterne som muligt.
Et af de store puslespil har været at sammensætte og gennemføre vaccinationsprogrammet for de mange deltagere, trænere og andre involverede, som hver især har helt individuelle skemaer og træningsprogrammer. Det har også taget lang tid at finde frem til den helt rigtige kombination af vacciner.

Hjemmegjort mavemedicin
– Der er jo forskel på at rejse til et andet land som turist og som atlet. Som turist ødelægger det ikke nødvendigvis hele din tur, hvis du går og snøfter et par dage. Men som atlet kan det koste ti års arbejde, hvis man lægger sig med en influenza, siger Thøger Persson Krogh.
Han har også været med til at sørge for, at atleterne har individuelle bakteriekapsler baseret på deres egen afføring til rådighed under OL. De skal være med til at beskytte sejlere og roere mod maveinfektioner, når de bevæger sig i det meget forurenede vand i Rio De Janeiro. En maveinfektion kan være altødelæggende for atleternes OL-resultater, hvis den kommer på et forkert tidspunkt. Pillerne er et helt unikt våben i Danmarks arsenal, da lignende piller så vidt vides ikke er at finde i andre landes OL-lejre.

Hva’ med Zika?
Thøger Persson Krogh har også løbende måttet holde sig opdateret på den seneste udvikling og viden om Zikavirussen, der som bekendt har ramt OL-værtslandet Brasilien. Ikke mindst for at kunne svare på spørgsmål fra nysgerrige journalister.
– Problemstillingen Zika har fyldt enormt meget i medierne, men faktisk ikke for os. Det er nemlig primært en bekymring for folk, der gerne vil blive gravide inden for den nærmeste fremtid, siger Thøger Persson Krogh.
Dog har han sørget for, at den danske OL-lejr i Rio vil have et massivt lager af myggespray til rådighed under legene. Zikavirus overføres til mennesker via myggearten aedes.

Part i manges livsdrøm
Thøger Persson Krogh vil i Rio bemande klinikken i den danske lejr. Han vil træde til, hvis der er skader, og fungere som atleternes praktiserende læge.
Desuden vil han være til stede som holdlæge under håndboldherrernes kampe. Håndbold er nemlig en af de sportsgrene, hvor det kan gøre en stor forskel, at der er en læge til stede under kampen, når spillere med småskader som for eksempel en flænge hurtigt kan få behandling og komme på banen igen.
– At være involveret i så mange menneskers livsdrøm er helt specielt. Det bliver en kæmpe oplevelse, siger han.
Mens Team Danmark har opsat en ambitiøs målsætning om ti medaljer til Danmark ved dette års OL, så har Thøger Persson Krogh lidt andre mål:
– Min personlige målsætning er at levere det høje niveau, som der skal være til et OL, og som gør, at atleterne er glade og tilfredse, siger han.
Thøger Persson Krogh blev tidligere i år desuden ansat som den nye læge for herrelandsholdet i fodbold.

Mobil medical responder
For fire år siden var den medicin-studerende Anne Mohr Drewes tilskuer ved Olympiske Lege i London. Det var en oplevelse. Ikke bare at opleve konkurrencerne, men også hvordan en masse frivillige hjalp med til at få gennemført legene i sporten og i organiseringen af publikum. For to år siden så hun et Facebook-opslag, hvor man kunne søge om at blive frivillig ved OL. Efter en lang ansøgningsproces, står hun nu med flybilletten til Rio i hånden. Når hun kommer frem skal hun bruge sin faglighed:
– Jeg skal være mobil medical responder, som svarer til samarit, ved ridekonkurrencerne. Jeg skal være den første ude på området, og hvis nogen kommer til skade, skal jeg give førstehjælp og vurdere, om der er brug for hjælp.

Samler verden
Hun skal arbejde i 14 dage, og så bliver der også tid til et par ugers ferie i Brasilien før og efter legene. Og hun har forberedt sig godt på jobbet som frivillig førstehjælper.
– Jeg er meget interesseret i sport og kroppens muskulatur, og det passer perfekt med reumatologi, som er mit interesseområde. Jeg har også været forbi idrætsklinikken for at lære om behandling af korsbåndsskader.
Nu glæder hun sig bare til at komme af sted.
– Jeg gør det for oplevelsen. Og så synes jeg, det er vigtigt, at vi laver noget hele verden sammen. At vi har noget at stå sammen om. Specielt når der sker så meget ude i verden. Så er det smukt, at vi kan mødes om noget apolitisk. Og sport er sund og godt for kroppen, og det budskab vil jeg gerne være med til at udbrede, siger Anne Mohr Drewes.

Forskningsår om leddegigt
Anne Mohr Drewes har færdiggjort 8. semester på medicinstudiet på Aarhus Universitet og er efter OL ansat som forsknings-studerende på Reumatologisk Afdeling på Aarhus Universitets-hospital. Hun har længe har haft sin daglige gang i klinikken i forbindelse med sit studie.

Hun er en af de 44 medicinstuderende ved Aarhus Universitet der ud af 130 ansøgere kom igennem nåleøjet og har fået bevilget orlov fra medicinstudiet for at kunne tage et forskningsår. Hvad det kommer til at indeholde er allerede lagt fast: Hun skal deltage i afdelingens store forskningsprojekt om inflammationsprocesser hos patienter med leddegigt.

Læs mere om Anne Drewes.

Foto: Pia Crone Madsen


Overlæge Thøger Persson Krogh arbejder som reumatolog og idrætslæge i Silkeborg og har før sin ansættelse i Team Danmark været tilknytter Idrætsklinikken i Aarhus. Han arbejder bl.a. med forskning omkring behandling og diagnostik af overbelastningsskader, herunder er det blevet til en Ph.d.-afhandling om tennisalbuer.
Han har tidligere arbejdet i Dansk Idrætsmedicinsk Selskab som formand for uddannelsesudvalget, med opgaver omkring planlægning og afholdelse af kurser omhandlende idrætsmedicin.
Fodbold har altid været en stor del af hans liv - både som spiller og senere som læge. Thøger har været tilknyttet DBU fra 2008-2014 med primær tilknytning til kvindefodboldlandsholdet I foråret blev han ansat som læge for herrelandholdet i fodbold.