15-06-2016
Da de to læger Thomas Christiansen og Finn Rasmussen fra Røntgen og Skanning på AUH for kort tid siden trykkede på tænd-knappen på afdelingens nye CT-skanner, så rykkede afdelingen ind i CT-skannernes Formel 1.
Der står nemlig kun tre andre eksemplarer i verden af den super-højteknologiske skanner. Og når skanningen går i gang, så roterer skannerens "indmad", der vejer over et tons - med røntgenrør, generator og detektor - med en centrifugalkraft på intet mindre end 30 G
God til at finde kræft og vise om behandlingen virker
Skanneren skal blandt andet bruges til at finde og diagnosticere kræft og til at forske i kræft og lungesygdomme. En af de forventede fordele ved skanneren er, at den giver læger og forskere en højere grad af præcision ved de målinger som fx laves i planlægning af strålebehandling.
-Når vi fx. skal brænde en kræftknude væk i en lunge eller lever, så er det afgørende, at vi kun rammer det syge væv. Det hjælper målinger fra den nye CT-skanner med. Det betyder, at vi kan ramme tumoren mere præcist og dermed kun ødelægge tumorvævet og ikke det omkringliggende raske væv, fortæller ledende overlæge Thomas Christiansen.
Skanneren har formentlig også potentialet for at kunne optimere præcisionen af den strålebehandling, som man får med det kommende Center for Partikelterapi på Det Nye Universitetshospital.
-Skanneren er god til at finde kræft og til at karakterise hvilken type, der er tale om. Den giver os samtidig hurtigere viden om, om den behandling, vi giver, virker. Det betyder, at man hurtigere vil kunne skifte spor i et behandlingsforløb, som ikke har den effekt, som man håbede på, fortæller Thomas Christiansen videre.
Unikke forsknings- og rekrutteringsmuligheder
Skanneren er derfor en stor gevinst i forhold til behandling, men vil også være det i forsknings- og rekrutteringsøjemed, vurderer Thomas Christiansen:
- Det er godt set af hospitalet at investere i denne skanner, for den giver os nogle unikke forskningsmuligheder, og det vil uden tvivl også kunne tiltrække flere dygtige forskere, fortæller han.
Flere oplysninger
- Ledende overlæge Thomas Christiansen, tlf. tlf. 7846 2430.
Fakta om skanneren
- Inde i skanneren er et røntgenrør, en generator og en to lags detektor, som kører rundt på en luftpude med 4 omdrejninger per sekund
- Røntgenrør og detektorer roterer med en centrifugalkraft på 30 G
- Fordi skanneren har en tolagsdetektor, får man et mere detaljeret udgangspunkt for at beregne vævssammensætning
- Når skanneren er i drift vil den indgå i afdelingens to-holds drift
Sådan fungerer en CT-skanner
En CT-scanner fungerer anderledes end et almindeligt røntgenapparat. I stedet for at sende et enkelt bundt røntgenstråler gennem kroppen, sendes strålerne fra et røntgenrør, som roterer omkring patientlejet. Disse strålebundter opfanges af detektorer, der registrerer strålemængden der går igennem patienten og konverterer disse oplysninger videre til en computer.
Røntgenstrålerne bliver svækket afhængigt af, hvilken type væv de går igennem. De registrerede data bliver bearbejdet i computeren og omdannes til et to eller tredimensionelt billede, der vises på en skærm. En vanlig CT skanner har kun en et-lags detektor. Indførelsen af tolagsdetektor gør, at man ved alle skanninger kan analysere svækkelsen af stråler med forskelligt energi-niveau, hvilket giver bedre mulighed for at karakterisere vævet.
Før skanningen sprøjter man et kontrastmiddel i en blodåre (vene). Dette gøres for at give en bedre gengivelse af organer, blodkar eller fx svulster.
En CT-skanner bruges til at undersøge
- Størrelse og placering af kræftknude og knudens relationer til det omkringliggende væv
- Akutte skader – fx knogleskader, skade på de indre organer og indre blødninger
- Lungerne
- Forkalkninger - fx i urinvejene
- Skanning af knogler og led – herunder med den nye skanner muligheder for at estimere og visualisere udbredelse af urinsyregigt
Foto
Det vedhæftede foto kan frit bruges i forbindelse med redaktionel omtale af indholdet i pressemeddelelsen.
Billedtekst: Ledende overlæge Thomas Christiansen og overlæge Finn Rasmussen ved den nye CT-skanner
Fotograf: Michael Harder