29.06.16
Region Midtjylland etablerer et akademi, som skal videreuddanne danske skopi-læger efter engelsk forbillede. Indsatsen kan nedsætte dødeligheden af tarmkræft.
I Danmark gennemfører vi årligt mere end 80.000 kikkertundersøgelser af tarmen (koloskopier) for at finde og fjerne polypper, som indeholder kræft eller forstadier til det.
Det tal forventes at stige med 50 % i løbet af ganske få år, fordi Danmark i 2014 indførte screening for tarmkræft.
- Men det er ikke nok at foretage flere screeningsundersøgelser, hvis vi skal nedsætte dødeligheden af tarmkræft, siger Thomas Møller Jensen, overlæge og klinikchef på Hospitalsenheden Horsens.
- Vi skal også forbedre kvaliteten af de tarmundersøgelser, vi gennemfører. Mange patienter får ved koloskopien fjernet polypper, der er forstadier til kræft, og mange skal efterfølgende indgå i kontrolprogrammer, da de har en øget risiko for igen at få polypper. For dem er det særligt vigtigt at blive undersøgt af eksperter. Og selv om de danske læger er kvalificerede til opgaven, så kan vi gøre det endnu bedre med videreuddannelse af vores kolleger på et højt fagligt internationalt niveau, forklarer Thomas Møller Jensen.
Patienterne får gavn af mere uddannelse
Region Midtjylland etablerer nu - efter engelsk forbillede - et akademi i Horsens for videreuddannelse af koloskoperende læger. Englænderne er meget langt fremme med uddannelse af deres lægestab og har i dag en meget høj gennemførlighedsprocent, når de udfører koloskopier.
De engelske eksperter har været i Horsens ad flere omgange for at undervise en håndfuld udvalgte danske læger i koloskopi, som fremover skal videreuddanne deres danske kolleger.
- Englænderne har med succes indført en systematisk oplæring af nye koloskopører, og det er kun de dygtigste og mest erfarne, som gennemfører screeningsskopierne og fjerner de vanskeligste polypper, siger Søren Laurberg, professor inden for kirurgisk behandling af sygdomme i mave og tarm, Aarhus Universitetshospital.
- Derfor baserer vi det danske uddannelsesprogram på netop disse elementer. Gevinsten tilkommer patienterne, idet koloskopierne bliver både mindre risikable og mindre ubehagelige, og undersøgelsesresultatet er mere sikkert, siger Søren Laurberg.
Mere effektiv forebyggelse og behandling
I Afdeling for Folkeundersøgelser, som koordinerer screeningen for kræft i Region Midtjylland, ser overlæge Berit Andersen også uddannelsesprogrammet som et vigtigt skridt i retning mod en mere effektiv forebyggelse og behandling af tarmkræft.
- Flere danskere end forventet tager imod tilbuddet om screening for tarmkræft, og tilsvarende flere skal ind til en screeningskoloskopi. Vi har derfor brug for flere højtspecialiserede læger inden for koloskopi, så vi kan holde en høj kvalitet og gerne forbedre den, siger Berit Andersen.
Udover at højne helbredelsesprocenten inden for tarmkræft blandt flere danskere her og nu, så indeholder uddannelsesprogrammet også en monitoreringsindsats af koloskopierne over tid.
Det nye uddannelsesprogram administreres i et samarbejde med Region Midtjyllands Center for Kompetenceudvikling.
Fakta om forebyggelse og behandling af tarmkræft:
- I Danmark screener vi for tarmkræft. Borgere på 50-75 år tilbydes en undersøgelse for spor af blod i afføringen, og findes der spor af blod, tilbydes de en koloskopi.
- En koloskopi er en kikkertundersøgelse af tarmen, hvor man både finder og fjerner polypper. 6-7% af polypperne indeholder kræft og en større andel forstadier til kræft.
- Ca. halvdelen af alle danskere over 65 år har polypper i tarmen.
- 30-50 % af de patienter, der har fået fjernet polypper i tarmen, har polypper igen efter tre år. Det indikerer, at man dels ikke får fjernet alle polypper under koloskopien, og at nogle af dem vokser ud igen, fordi de ikke altid kan fjernes helt.
- 25 % af alle danske kræfttilfælde i tyk- og endetarm ses hos patienter, der tidligere har fået fjernet polypper.
- Akademi for videreuddannelse af koloskoperende læger er etableret på Hospitalsenheden Horsens i samarbejde med Afdeling for Folkeundersøgelser ved Regionshospitalet Randers.
- Hospitalsenheden Horsens har et af landets højeste aktivitetsniveauer, når det gælder endoskopier. Der gennemføres årligt ca. 14.000 endoskopier, hvoraf ca. 8.500 er koloskopier.