Ingen underernærede patienter i Gødstrup
16.03.2016
Spis hvad du vil, når du vil – det er hverdagen på Lungemedicinsk afdeling i Holstebro, hvor Ernæringsenheden lige nu er i gang med en stor undersøgelse, der handler om at bekæmpe underernæring på hospitalet både nu og i fremtiden.
I snart en måned har kokke, ernæringsassistenter og kliniske diætister fra Ernæringsenheden bemandet det lille køkken på Lungemedicinsk afdeling i Holstebro, og patienterne har prøvesmagt et nyt koncept for mad og måltider på hospitaler.
Konceptet betyder blandt andet, at maden under indlæggelsen ikke opdeles i de typiske faste måltider morgen, middag og aften. I stedet kan patienterne spise den mad, de ønsker - når de ønsker det.
Forsøget i Holstebro, som løber til og med fredag 18. marts, er en forsmag på, hvordan fremtiden bliver, når det nye storhospital i Gødstrup i 2019 slår dørene op for patienterne. Og for ernæringschef Lone Viggers, Hospitalsenheden Vest, ligger visionen om fremtidens patientmad helt fast:
- Vi vil være specialister i mad til syge, og vi vil lave Danmarks bedste hospitalsmad til patienterne, fordi optimal ernæring er en vigtig del af behandlingen. Det skal derfor være mad, som er med til at forebygge og behandle underernæring, fordi vi i dag ser alt for mange patienter som er underernærede, når de indlægges på et hospital i Danmark. For patienten betyder underernæring, at det tager længere tid at blive rask og for hospitalet er det dyrt, fordi det betyder at patienterne skal ligge længere tid i sengene. Det vil vi gøre noget ved.
På hospitalet i Gødstrup bliver der enestuer, så det er derfor ikke muligt at sammenligne dagligdagen omkring måltider på en rolig enestue i Gødstrup med en travl fire-sengsstue på Regionshospitalet i Holstebro. Det er dog tydeligt, at tilbuddet om at spise lige, hvad man vil på det tidspunkt, der passer én bedst, er et hit hos patienterne. Og så vækker det appetitten, at maden ser lækker ud, siger afdelingssygeplejerske Henny Færge, Lungemedicinsk afsnit:
- Det er gået over al forventning, og patienterne meget glade for, at maden er lækkert anrettet. Vi er derfor ekstra opmærksomme på, at maden skal tage sig let, og indbydende ud.
En indbydende servering kan være lige præcis dét, som giver patienterne lyst til at spise, fortæller kostkonsulent og økonoma Hanne Sahl, Ernæringsenheden:
- Vi er meget opmærksomme på, at retterne tage sig godt ud, for det er med til at øge appetitten.
I forbindelse med forsøget laver hospitalets kliniske diætister før- og eftermålinger for at se, om kostkonceptet reelt har en effekt på patienternes kalorie- og proteinindtag og ernæringstilstand.
Fakta: Økologisk køkken helt tæt på patienten
- På det nye hospital i Gødstrup kan patienterne se frem til selv at vælge, hvad de vil have at spise og drikke – og hvornår på døgnet de ønsker det.
- Hospitalet i Gødstrup får et produktionskøkken, hvor råvarer bliver forarbejdet og tilberedt. Til gengæld vil en større del af madlavningen foregå ude i afsnitskøkkener på afdelingerne – helt tæt på patienterne.
- Det vil blandt andet betyde, at patienterne på hospitalet kan blive mødt af duften af nybagt brød på afdelingerne.
- I løbet af mindre end fem måneder er det lykkedes Hospitalsenheden Vest at omlægge 40 procent af hospitalets mad og drikke til økologi. Det udløste et bronzemærke til hospitalskøkkenerne i marts 2016.
Fakta: Nyt koncept for mad og måltider til syge skal hjælpe underernærede patienter
- Mange patienter er i dag underernærede, når de indlægges på et hospital i Danmark, hvilket giver øget risiko for sygdom og dødsfald. Forekomsten af underernæring er mellem 20 -60 procent blandt indlagte patienter, afhængig af faktorer såsom patientgruppe og hospitalsafdeling. Hos cirka tre ud af fire patienter bliver ernæringstilstanden dårligere under indlæggelsen.
- Patienter i ernæringsmæssig risiko oplever i større grad komplikationer under indlæggelsen, hyppigere genindlæggelser, længere indlæggelsestid og dårligere livskvalitet end andre indlagte patienter.
- Meget tyder på, at tidlig opsporing og behandling af patienter i ernæringsmæssig risiko er vigtigt for at reducere de negative konsekvenser ved sygdomsbetinget underernæring.
Yderligere information
- Ernæringschef Lone Viggers, Ernæringsenheden, tlf. 2222 8938.
- Afdelingssygeplejerske Henny Færge, Lungemedicinsk afsnit, tlf. 3051 8621.
- Kostkonsulent og økonoma Hanne Sahl, Ernæringsenheden, tlf. 2183 6097.