Gen-analyser bliver standard til patienter med særligt udfordrende kræftsygdomme
25.11.2016
Kræftpatienter med svulster, der er vanskelige at diagnosticere og behandle, får ved hjælp af genteknologi fremover bedre chancer for at få en virkningsfuld behandling.
Aarhus Universitetshospital vil nu udtage vævsprøver til avancerede analyser af genetiske forandringer i kræftsvulster. Analyserne vil i første omgang blive tilbudt patienter, hvor der er spredning af kræftsygdommen, men hvor modersvulsten ikke kan påvises.
- Hos hver 20. kræftpatient med udbredt kræftsygdom kan modersvulsten ikke lokaliseres på trods af mange undersøgelser, siger afdelingslæge på Kræftafdelingen, Lone Duval.
- Modersvulsten er enten for lille til at blive opdaget eller måske helt forsvundet hos disse patienter, som ofte gennemgår lange udredningsforløb uden resultat. Behandlingen er kemoterapi, men patienterne får ikke fordel af de målrettede behandlinger, som i dag anvendes ved mange kræftsygdomme med kendt udgangspunkt.
Det genetiske fingeraftryk afslører svulstens udgangspunkt
Kræftafdelingens eksperimentelle enhed, som ledes af overlæge Morten Ladekarl, og professor Torben Ørntoft, leder af Molekylærmedicinsk Afdeling, er derfor gået i samarbejde om at finde disse svulsters udgangspunkt ved genanalyse. Analyseresultaterne og patienterne drøftes ved en fælles konference, hvor der også deltager eksperter i patologi og klinisk farmakologi.
”Ved at sammenholde svulstens genetiske ”fingeraftryk” med gener fra et stort antal svulster fra patienter med kendt udgangspunkt for kræften kan vi pege på det mest sandsynlige organ, kræftsvulsten er opstået i, og sammen med patologerne hjælpe kræftlægerne med at stille en mere præcis diagnose,” siger professor Torben Ørntoft.
Genetiske analyser er en forudsætning for skræddersyet medicin
Genanalyserne vil også blive anvendt, hvis patienterne ikke har yderligere effektive behandlingsmuligheder og samtidig er egnede til forsøgsbehandling.
”Vi sammenstiller patientens genetiske kræftprofil med data for effekt af tilgængelig kræftmedicin, så vi kan foreslå kræftlægerne den mest effektive behandling”, siger overlæge Britt E. Lauersen, Molekylærmedicinsk Afdeling og Klinisk Farmakologisk Afdeling.
Analyserne er nødvendige for optimal anvendelse af ny medicin, målrettet specifikke genetiske ændringer i kræftcellerne, såkaldt skræddersyet medicin.
”Den vigtigste fordel for kræftpatienterne er, at vi i en del tilfælde kan påvise genændringer, som forudsiger effekt af medicinen, og dermed kan gøre en stor forskel for den enkelte. Samtidig kan vi hjælpe de patienter, som kan deltage i nye forsøgsbehandlinger på de eksperimentelle enheder i Danmark. Det er en ekstremt spændende udvikling med store perspektiver, og Aarhus er nu med helt fremme”, siger Morten Ladekarl.
”Det er vores forventning, at flere patienter, som vi ellers ikke havde flere behandlingsmuligheder til, vil kunne behandles med målrettet forsøgsmedicin - vi har allerede hos 2/3 af de første patienter fundet genændringer, som har haft konsekvenser for patientens behandling”.
Yderligere information:
- Gruppeledende overlæge, dr.med. Morten Ladekarl, Kræftafdelingen, tlf. 7846 2654 eller mail morlad@rm.dk
- Professor og ledende overlæge, dr.med. Torben Ørntoft, Molekylærmedicinsk Afdeling, tlf. 28192680 eller e-mail: orntoft@clin.au.dk